Obavijesti

News

Komentari 32

"HNB treba naložiti vraćanje franka da se riješimo tog zla"

"HNB treba naložiti vraćanje franka da se riješimo tog zla"
10

Izvješće o financijskom stanju za prvih šest mjeseci 2014. je Hrvatskom saboru u četvrtak predstavio zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Relja Martić

VIDEO

Saborski zastupnici u četvrtak su opet raspravljali o prošlom vremenu. Ovaj put o prvih šest mjeseci 2014. godine, odnosno o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u tom razdoblju. 

Izvješće je predstavio zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Relja Martić, kojem je nezavisni Branko Vukšić zamjerio meta jezik.

- Nitko vam ne može zanijekati stručnost, ali govorili ste jezikom koji vjerojatno mogu razumjeti gospodin Linić i Šuker te nekolicina u Saboru. Molio bih da mi pojednostavite - rekao je Vukšić, kojem Martić na repliku nije odgovorio. Baš kao ni Ivanu Šukeru (HDZ). 

Patrik Macek/PIXSELL

- Pa na žalost, ovo izvješće je pase. Praktički prošlo je već devet mjeseci od razdoblja o kojem mi raspravljamo - primijetio je Šuker te zamjerio što se Martić nije osvrnuo "na famoznu priču švicarskog franka, te priču oko austrijskih kreditnih zadruga koje su napravile veliki nered na financijskom tržištu". 

Svoj stav o tome iznio je bivši SDP-ovac, sada nezavisni Slavko Linić.

- Narodna banka treba naložiti vraćanje švicarskog franka i trebamo se riješiti tog zla koje nije trebalo niti ući u Hrvatsku. To je problem po meni jedini koji je ostao otvoren kod monetarne politike - rekao je Linić, koji najveći problem bankarskog sustava vidi u tome što nisu otpisani loši plasmani. Prilika za to su, kaže, bile predstečajne nagodbe. 

- Bankarskom sustavu zaista je dano sve. Država i Vlada im je dala i model predstečajnih nagodbi koji u kratko vremena daje mogućnost da rade na spašavanju radnih mjesta. A banke to ne iskoriste, nego još uvijek imaju prljave plasmane. Još uvijek drže visoke cijene nekretnina - stanova i poslovnih prostora - zaključio je Linić. 

S njim se složila Nadica Jelaš (SDP). 

- Banke drže pat poziciju. Ne žele pomoći poduzetnicima, a pune su novca. Dakle, likvidnost je ogromna - rekla je. 

Patrik Macek/PIXSELL

Laburist Dragutin Lesar zaključio je kako bi iz naziva institucije HNB-a trebalo izbaciti riječ "narodna". 

- Prije bi bila HBB, Hrvatska bankovna banka - rekao je, a primijetio je i kako, svaki put kad neka institucija u Saboru podnosi izvješće, ispada da svi u ovoj zemlji rade dobro.

- A stanje je sve gore i gore. Tako i ovo izvješće Hrvatske narodne banke u sebi sadrži puno samohvala sa zaključkom da stanje nije dobro - kazao je Laburist. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...