News

Komentari 0

HNK: Zatečeni smo optužbama prema intendantici Vrgoč

HNK: Zatečeni smo optužbama prema intendantici Vrgoč

Prije nekoliko dana duboko nas je pogodila vijest o smrti kolege Ante Topića. Njegovoj obitelji i prijateljima želimo izraziti iskrenu sućut. Potreseni smo tom tragedijom, objavili su iz HNK

U subotu je  u 63. godini nakon duge i teške bolesti preminuo operni pjevač zagrebačkog HNK-a Ante Topić.  Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi kazneno je prijavio intendanticu Dubravku Vrgoč za širenje zaraze.

O svemu se oglasio HNK. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

HNK: Zatečeni smo optužbama

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu središnja je nacionalna kuća. U njoj ravnopravno djeluju tri ansambla (Opera, Drama, Balet) i Tehničke službe. Sigurni smo da svi članovi naše kazališne kuće dijele istu strast i ljubav za scenskom umjetnošću. Kazalište je mjesto susreta i dijaloga. Pogotovo u teškim okolnostima pandemije važno je da se držimo zajedno. Već nekoliko mjeseci trudimo se održati kontinuitet umjetničkog djelovanja i komunikacije s publikom. Vođeni tom željom, radovali smo se zajedničkim postignućima i bili smo uvjereni da nas u ovim turobnim vremenima ni-šta ne može razdvojiti.

Prije nekoliko dana duboko nas je pogodila vijest o smrti kolege Ante Topića. Njegovoj obitelji i prijateljima želimo izraziti iskrenu sućut. Potreseni smo tom tragedijom i osjećamo veliki gubitak divnog čovjeka i umjetnika. Istovremeno zatečeni smo verbalnim optužbama nekih članova naše kuće prema Intendantici Dubravki Vrgoč u kojima se insinuira da je kriva za smrt našeg poštovanog kolege. Ta optužba kulminira u formulaciji “ubojstvo iznehaja”.

Kao članovi Drame ne pristajemo biti dijelom takve opasne i lakomislene konstrukcije. Bavimo se riječima i svjesni smo koliku snagu riječi imaju, kakav silan odjek mogu izazvati neovisno o tome je li ono što je izrečeno zaista utemeljeno u činjenicama. Probleme u našoj kući moramo riješavati i na njih reagirati, ali zajedno i argumentirano jer zajedništvo u ljudskosti nema alternativu.

Nadamo se da će ovo teško vrijeme uskoro proći i da će naše kazalište moći nesmetano nastaviti raditi u svom punom kapacitetu, a da će se operne, baletne i dramske predstave bez restrikcija vratiti pred poštovanu publiku u duhu zajedništva.

29 članova Drame HNK u Zagrebu

Zagreb, 14.12.2020.

Najčitaniji članci