Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

'HNS mora otkriti kojim se sve političarima plaća put u Rusiju'

Kako je pojasnila, nisu sve udruge tijela javne vlasti ali jesu krovne sportske udruge poput HNS-a koja ima monopol nad uređivanjem sustava, organiziranje natjecanja...

Sabor raspravlja o prosvjedu branitelja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
8 komentara

Tijekom saborske rasprave o izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za prošlu godinu postavilo se pitanje zašto Hrvatski nogometni savez ne odgovara na pitanje javnosti ni saborskih zastupnika, koji političari na njihov račun putuju na Svjetsko prvenstvo. Povjerenica za informiranje Anamarija Musa navela je kako su pokušali pokrenuti nekoliko prekršajnih postupaka, ali  zbog procesnih problema u tome nisu uspjeli.

- HNS kao i još nekoliko drugih sportskih saveza, mislim da ih ima 30-ak, kao i druga sportska tijela, su tijela javne vlasti i dužna su postupati po ovome zakonu - poručila je Musa.

Navela je da nisu sve udruge tijela javne vlasti, ali da to jesu krovne sportske udruge poput HNS-a koja ima monopol nad uređivanjem sustava, organiziranje natjecanja, utvrđivanje statusa i drugo.

Na njezino izlaganje reagirao je Ivan Šuker (HDZ). 

- Vi ste poprilično lakonski objasnili što su to javne vlasti. Rekli ste da su sve udruge javna vlast zato što organiziraju nešto. Vi imate državni Ured za sport koji definira pravila po kojima se odvijaju sportske aktivnosti u Hrvatskoj, imate Međunarodni olimpijski odbor, zapravo HOO koji radi svoj posao, ali nigdje u Zakonu o udrugama ne piše da su udruge s javnim ovlastima. Dakle ne možete tako lakonski reći neke stvari. Zašto? Zato što to kod ljudi stvara zabunu, transparentnost poslovanja i otvorenost je jedno, a javne ovlasti su drugo - kazao je Šuker. 

Musa je uzvratila kako se očito nisu razumjeli te da nije rekla da su sve udruge tijela javne vlasti. 

- Inače sam fan nogometnog saveza i određenih klubova poput Dinama, moje dijete trenira nogomet i nemam ništa protiv Nogometnog saveza, ali mogu zamisliti situaciju da HNS objavi listu svih dužnosnika, kojima se plaća put u Rusiju. Svi vi koji ste dužnici i ja koja sam dužnosnica znamo da smo dobili nedavno na mail uputu Povjerenstva za sukob interesa da pazimo kada idemo u Rusiju - kazala je Musa. 

SDP-ovi zastupnici poručili su pak kako je nevjerojatno da nakon pet godina postojanja ureda povjerenice za informiranje javnost ne može dobiti informaciju primjerice putu predsjednice Hrvatske u Ameriku ili o financiranju njezinog rođendana.

- Skrivanjem podataka o svojim transatlantskim putešestvijama i bahatim osujećivanjem istine o tome tko joj organizira rođendanske zabave i intimne večerice, predsjednica gazi pravo građana da budu informirani. To je pravo koje bi ona trebala štititi, to je čista perverzija časne dužnosti koju su joj građani povjerili - ustvrdio je Bojan Glavašević (SDP). 

Naveo je i kako nedostatak propisane transparentnosti dozvoljava "vjerskim fundamentalistima, radikalnim neokonzervativnim udrugama da skrivaju podatke o svojim financijama i tako igraju prljavo, djeluju politički daleko od strogih pravila nadzora za djelovanje u politici".

- Korak po korak ta netransparentnost im pomaže u rušenju dostignutih demografskih standarda. Transparentnost i dostupnost informacije su temelji slobode i demokracije, na nama je da budemo čuvati te slobode - poručio je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message