Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

HNS o HRAST-u: Žele da djeca ostanu u tamnici 19. stoljeća

Na pitanje hoće li izići iz koalicije ako predsjednik Vlade Andrej Plenković bude baš inzistirao na Matku Glunčiću, Štromar je rekao da je to hipotetsko pitanje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14 komentara

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) istaknuo je u srijedu da HNS daje vrlo snažnu podršku ministrici Blaženki Divjak koja ne želi da Matko Glunčić bude voditelj Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme te je poručio da nema razloga za izlazak HNS-a iz Vlade.

Također je rekao kako je o tome razgovarao i razgovarat će s premijerom Andrejom Plenkovićem te je izrazio uvjerenje kako će sigurno doći do dogovora jer reforma mora ići dalje. 

TOMISLAV KLAUŠKI HNS bi mogao srušiti Vladu na kurikularnoj reformi. Hoće li?

Posebno stručno povjerenstvo (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije nije u utorak nakon višesatne sjednice donijelo odluku o izboru voditelja i članova Ekspertne radne skupine (ERS), a navodno najveći prijepor je oko državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matka Glunčića za kojeg, prema medijskim navodima, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ne želi da bude voditelj skupine.

"Ako ta osoba ne zadovoljava uvjete natječaja, ako otvoreno govori protiv reforme, ako lobira u školi da se ne javi u eksperimentalnu fazu programa, ako radi protivno odlukama Vlade i prijedlozima Europske komisije koja preporučuje da se odradi reforma čim prije i čim brže - onda mi, HNS, ne možemo nikako prihvatiti takvu osobu", rekao je Štromar.

MARATONSKI SASTANAK Tko je Matko Glunčić oko kojeg se prepiru Divjak i Plenković?

Na pitanje hoće li izići iz koalicije ako predsjednik Vlade Andrej Plenković bude baš inzistirao na Matku Glunčiću, Štromar je rekao da je to hipotetsko pitanje. 

"To je hipotetsko pitanje. Razgovarat ćemo i sigurno ćemo se dogovoriti. Reforma mora ići dalje. Mi smo ušli u ovu Vladu, između ostalog, ali najbitnije, da provodimo reformu obrazovanja. Želimo provesti reformu obrazovanja i od nje nećemo odstupiti ni milimetra", poručio je Štromar. 

ZAVRŠIO SASTANAK Još nisu izabrani novi voditelji i članovi Ekspertne skupine

Štromar je potvrdio da u ovom slučaju HNS daje potpunu podršku ministrici Divjak. 

"HNS daje vrlo snažnu podršku ministrici Divjak u provođenju reforme za koju 20 godina nitko nije ništa odradio, a u ovih devet mjeseci se izuzetno puno napravilo. Izabrane su eksperimentalne škole, u devetom mjesecu ide eksperimentalni program. Svi su bili skeptični hoćemo li to moći učiniti. Učinili smo i 2020. ćemo imati potpuno novi način obrazovanja u Hrvatskoj", kazao je Štromar. 

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) na pitanja novinara odgovarao je nakon konferencije za novinare u Ministarstvu na kojoj je govorio o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata. 

Priopćenje HNS-a prenosimo u cijelosti:

"Izbor voditelja Ekspertne radne skupine nije sukob između ministrice Blaženke Divjak i Matka Glunčića, niti je sukob između ministrice Blaženke Divjak i premijera Andreja Plenkovića.  Ovdje je riječ o izboru kompetentne i stručne osobe koja zadovoljava propisane kriterije.  Kao što je već poznato gospodin Glunčić, pod jedan ne zadovoljava uvjete, a  pod broj dva  otvoreno govori protiv reforme. Nadalje, kao  treće njegovo je imenovanje kontra plana rada vlade i preporuka Europske komisije koja podupire provođenje reforme i  naposljetku kao  četvrto gospodin Glunčić bio je u vijeću roditelja jedne škole koja se prijavila za sudjelovanje u eksperimentalnom provođenju reforme i otvoreno blokirao da škola bude uključena u eksperimentalnu provedbu reforme. Gospodin Matko Glunčić je dušom i tijelom protiv kurikularne reforme, što je dokazao u nekoliko navrata svojim izjavama da se ne slaže s eksperimentalnim uvođenjem kurikularne reforme. To samo dokazuje da bi njegovim imenovanjem prvo eksperimentalno, a zatim i cjelovito uvođenje kurikularne reforme bilo zaustavljeno. 

Možda se zaboravlja, ali tu smo kako bi podsjetili kako su hrvatski profesori radili na kurikulima, a njih su recenzirali stručnjaci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te stručnjaci iz svjetskih obrazovnih institucija. Svi su kurikulumi dobili odlične ocjene, osim povijesti, no to će se vrlo brzo korigirati. 

Sasvim je jasno da HRAST želi uvesti svjetonazor u obrazovni sustav, što je za HNS potpuno neprihvatljivo. U školi se mogu učiti sadržaji koji su znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi djece i prezentirani na pluraristički način. Onaj tko sprječava obrazovnu reformu želi da naša djeca ostanu u tamnici 19. stoljeća!  

U mandatu ministrice Blaženke Divjak osigurano je više od DVIJE MILIJARDE KUNA za obrazovanje u Hrvatskoj,  odnosno 1 milijarda kuna za strukovno obrazovanje (izvor financiranja EU), 500 milijuna kuna za povećanje plaća, 200 milijuna kuna za provedbu reforme (izvor financiranja EU, državni proračun i Europska komisija), 4 milijuna kuna podrška Europske komisije za evaluaciju kurikularne reforme, 370 miljuna kuna za znanstvene centre izvrsnosti i zapošljavanje 101 mladog znanstvenika (izvor financiranja EU), 100 milijuna kuna za reformu postojećih ili izradu novih studijskih programa i programa cjeloživotnog učenja sukladno metodologiji Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira (HKO) (Europski socijalni fond osigurao je 85%, a nacionalno sufinanciranje je 15%) te 121 milijun kuna za strateški projekt „Centar za napredne laserske tehnike“  (financiranje 85% EU).

Nadalje, 72 škole odabrane su iz svih hrvatskih županija za početak pilot projekta kurikularne reforme koji počinje već ovu jesen, 215 škola iz cijele Hrvatske prijavljeno za eksperimentalni program, 8000 dodatnih stipendija za najugroženije, 3400 STEM stipendija po prvi puta u povijesti Hrvatske, 250 mladih znanstvenika dobili su priliku da sa svojim obiteljima ostanu u Hrvatskoj sredstvima EU, 350 reaktiviranih stručnjaka koji su radili na kurikularnoj reformi. Podaci govore više od bilo koje floskule ili  konstruiranih činjenica koje se čuju u medijskom prostoru posljednjih dana.  

Za HNS obrazovna reforma nema alternative, svojim biračima smo obećali da ćemo reformu provesti i iza toga stojimo. Ministrica Blaženka Divjak obrazovnu reformu provodi zajedno s HNS-om".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message