Obavijesti

News

Komentari 434

Avberšek: Ne možemo poput nojeva zabijati glave u pijesak

Avberšek: Ne možemo poput nojeva zabijati glave u pijesak
1

Vladin pregovarački odbor će u pismenom obliku obrazložiti sadržaj izmjene te ga u roku od 2 dana poslati sindikatima koji bi očitovanje trebali poslati nakon 15 dana

VIDEO

Nakon sastanka Vlade i sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) Neven Mimica rekao je da su obrazložili svoje razloge i naveli temeljni pregovarački okvir.

- Vladin pregovarački odbor će u pismenom obliku obrazložiti sadržaj izmjene te ga u roku od dva dana poslati predstavnicima sindikata koji bi očitovanje trebali poslati 15 dana nakon toga, objasnio je Mimica koji se nada brzoj dinamici pregovora kako bi se to prije utvrdile izmjene TKU-a kako se u proračunu ne bi ugrozila predviđena stavka za plaće za zaposlene.

- Potreban je socijalni dijalog i nadamo se razumijevanju i s naše strane i sa strane sindikata, rekao je Mimica te objasnio razloge izmjena i dopuna TKU-a

- Razlozi su svima bili poznati kad je Sabor usvojio proračun koji znači smanjivanje rashodovne strane u velikoj mjeri u stavci plaća za zaposlene. To je odraz svega lošega što se dosad činilo odnosno onoga što se do sada nije činilo. Više nije moguće bilo koja prava pokrivati sredstvima koja nisu pokrivena vlastitim novcem pa ni ona koja se odnose na izdatke za zaposlene. Riječ je o privremenom odustajanju od isplate tih prava dok se ne ostvare realne mogućnosti koje će proizaći iz gospodarskog rasta, rekao je Mimica. Dodao je da je proračunska stavka za zaposlene probijena između 500 i 600 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predstavnici sindikata izrazili su žaljenje što sastanku s pregovaračkim odborom nisu prisustvovali svi čelnici sindikata. 

- Sindikati nemaju pravo kao nojevi zabijati glavu u pijesak, kada nas se zove moramo doći, rekla je Spomenka Avberšek te dodala kako su s predstavnicima Vlade vodili vrlo ozbiljan i otvoren razgovor. Predstavnici sindikata očekuju transparentnost, poštenost i pravičnost te ističu kako svi moraju doći na isto. 

- Ne smije biti ovdje ću popustiti jer znam da ću tamo dobiti, rekla je Avberšek. 

Ljubica Pilić iz Sindikata djelatnika u kulturi istaknula je kako je kroz dodatke koje Vlada želi ukinuti uređena cijena rada.

- Bez tih dodataka naši članovi bi imali i do 20 posto nižu plaću. Ne znam možemo li u uz sva poskupljenja to prihvatiti. O tome treba valjano razmisliti, rekla je Pilić.  

'Razumna argumentacija rezultirati će razumnom odlukom'

Vlada i sindikati javnih službi danas su počeli pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). Na sastanak s Pregovaračkim odborom Vlade stigli su Spomenka Avberšek, Ljubica Pilić, Ivica Babić i Jadranka Ivezić. Pregovori su počeli u 15 sati.

- Ploviti se mora. Razuma argumentacija rezultirati će razumom odlukom - kazao je Babić prije sastanka. Sumnja da preostali čelnici sindikata nisu namjerno došli. Ipak, Avberšek kaže kako su iz Vlade na vrijeme poslali poziv.

- Ne pregovaram za sebe nego za 170.000 ljudi. Neozbiljno je ne doći. Još se nismo ništa dogovorili. Prijedlog Vlade ćemo tek čuti, rekla je Avberšek prije sastanka. Istaknula je kako se o božićnicama i regresima trebalo ranije razgovarati.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica, kao predsjednik Vladina odbora za pregovore o TKU, pozvao je na sastanak osam reprezentativnih sindikata s područja obrazovanja i znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture. 

I Jadranka Ivezić smatra kako su se svi trebali odazvati pozivu Vlade.

- Svima su nam isti ciljevi, zaštititi materijalna prava radnika - rekla je Ivezić.

Na sastanak nisu stigli Vilim Ribić, Željko Stipić, Branimir Mihalinec i Zvonimir Laktašić..

TKU, kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika, potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013., pa sindikati zasad ne moraju prihvatiti pregovore o njegovim izmjenama.  Vlada ukidanjem dodataka poput božićnice, javnog prijevoza i regresa za čak 170.000 zaposlenika -  želi uštedjeti 800 milijuna kuna. No konačni je cilj ušteda od dvije milijarde, koliko su početkom godine ministri trebali, a nisu - uštedjeti u svojim resorima. Zato će uskoro pregovarati i sa sindikatima državnih namještenika i službenika o ukidanju njihovih prava - ili privilegija.

Očekuje se da pregovori neće teći glatko. Vlada traži odricanje od nekih stečenih prava u javnome sektoru, a sindikati ne daju da se diraju radnička prava u državnim, javnim i gradskim službama, ali ni u velikim tvrtkama s dobro dogovorenim kolektivnim ugovorima. 

Čelnik Preporoda Željko Stipić smatra da je Vlada pala na nekoliko ispita vjerodostojnosti, pa i u partnerskome odnosu sa sindikatima, te teško da će dobiti njihovu potporu.

Mrsić: Normalno je da neki ne razumiju da nema novca

U Dnevniku HTV-a gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. 

- Imali smo sastanak sa sindikatima i počeli smo pregovore. Vlada će uputiti prijedlog izmjena kolektivnog ugovora. Idemo na zamrzavanje za javne i državne službenike - rekao je Mrsić.

Istaknuo je kako je normalno da neki sindikati razumiju da novca nema, a neki ne. Dodao je i kako će, ako bude prisiljena, Vlada otkazati kolektivne ugovore. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 434
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u