Obavijesti

News

Komentari 100

Šuici se smiješi fotelja: Zeleni protiv, ostali za imenovanje?

Šuici se smiješi fotelja: Zeleni protiv, ostali za imenovanje?
6

Premijer Plenković pokušava prikazati da ako ona ne prođe da je to smak svijeta za Hrvatsku. Opet naglašavam, to mjesto je garantirano za Hrvatsku, rekao nam je Predrag Matić

VIDEO

Koordinator zelenih Denis Freund upravo nam je potvrdio da će oni biti protiv, ali da će socijaldemokrati, pučani i liberali biti za imenovanje Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske Komisije za demografiju i demokraciju.

"Vjerujem da naša priča može biti uspješna"

- Moramo raditi za rezultate. Vjerujem da naša priča može biti uspješna - rekla je Dubravka Šuica nakon gotovo trosatnog saslušanja i zahvalila se svim novinarima koji su ispitivanje te ponovila kako će raditi na svom principu 3K - konsolidacija, kooperacija i komunikacija. Nadodala je kako Europska unija mora biti uključivija te da vjeruje kako to mogu postići zajedničkim snagama.

Izvješće će službeno biti tajno do 18. listopada

21.15 Saslušanje je završilo uz zahvalu svima, a posebice prevoditeljima, rekao je Tajani.

Nakon saslušanja će po jedan koordinator iz svih skupina glasovati o izvješću, odnosno jesu li za ili protiv. To izvješće je tajno do 18.10., međutim informacija će neslužbeno procuriti večeras ili sutra tijekom dana.

Ovdje pogledajte cijelo saslušanje

21.08 Pitanja su završila te je predsjedatelj Tajani prepustio Šuici završnu riječ.

- Iako sam imala pripremljen ovaj završni govor, ja ga neću čitati. Obratit ću se članovima Odbora bez čitanja.Vidjela sam svu različitost među zastupnicima i Europljanima i ovo je bilo jako važno. Ono što sam htjela na kraju reći je dolazim iz zemlje, za koju sam vidjela kako je došla do demokracije, neovisnosti i kako je postala EU članicom. To je proces koji je trajao gotovo 30 godina i sada smo dio ove obitelji. Zato ću raditi i sa zemljama koje su zemlje kandidati. Hvala vam na debati, radujem se vašoj evaluaciji. Vaša sam kolegica i to ću biti i dalje - zaključila je Šuica. 

21.00 Pitalo ju se planira li raditi na smanjenju razlike u plaćama između žena i muškaraca te hoće li se boriti za prava LGBTIQ osoba

- 50 je posto više žena koje su diplomirale nego muškaraca, ali ih je 16 posto manje na radnim mjestima. Razlika je velika tako da ću se pobrinuti za to. Kad govorirmo o LGBTQ osobama, nema razloga da ikoga diskriminiramo tako da je to u redu s moje strane - odgovorila je.

20.55 Postavljeno joj je pitanje planira li raditi na smanjenu razlike u plaćama između žena i muškaraca te hoće li se boriti za prava za LGBTQ: "Glasali ste protiv prava žena i protiv njihovih prava. Slobodni pristup pobačaju je ljudsko pravo. Možete li obećati da ćete se zalagati i promicati pravo žena da odlučuju o vlastitom tijelu i seksualnosti?"

- Da razjasnim način na koji sam glasovala. Ja sam bila protiv, ali ne zato što se protivim pravima žena i ravnopravnosti spolovima, nego je u tim izvješćima uvijek bilo sadržano nešto što nije imalo veze s pravima ženama i ravnopravnosti spolova. U parlamentu nije došlo do konsenzusa da se podrže ta izvješća i iz tog razloga ih nisam podržala - odgovorila je.

20:44 Pitanje o kontracepciji te pobačaju. Kako će osigurati da se ispoštuju prava žena i da se zaštite žene i pravo na kontarcepciju, kao i da se zaštite djeca na kojima se izvode nepotrebne genitalne operacije. 

- To nije u mojoj nadležnosti, ali ću surađivati s kolegama u čijoj je to nadležnosti - kazala je.

20.35 Dubravku Šuicic pitalo se o imovini. Predsjedavajući Antonio Tajani je zaustavio to pitanje i kazao kako to nije pitanje koje se tiče ovog odbora. 

Upitana je također i koji je recept za obogatiti se: "Vi ste prije 20 godina bili učiteljica sa stanom od 60 kvadrata, a sada vam ide jako dobro. Imate automobile, puno rezidencija, hoćete li tim metodama pomoći i siromašnim građanima"

Iako je Tajani rekao da je takvo pitanje zabranjeno jer nije u predmetu rasprave, Šuica je rekla kako će odgovoriti.

- Hvala na ovom pitanju. Kao prvo, vi ne spominjete činjenice. Ovo nisu činjenice. Vi ste čitali neke članke koji naprosto nisu istiniti. Ja ću dati sve od sebe da ovaj portfelj bude jedna priča o uspjehu, kao što sam rekla. Neću sada ulaziti u detalje, iz poštovanja prema ovom domu neću govoriti o tome. Prije 20 godina živjela sam u obiteljskoj kući sa svojim mužem koji je radio kao kapetan i imao je pristojnu plaću. Moj je iskaz financijske situacije uvijek bio jasan, transparentan i sve je bilo jasno i pravilno. Sve je kokretno, istinito i sve je sukladno zakonu - rekla je Šuica. 

20.17 Postavljeno joj je pitanje o transnacionalnim listama, te o glasanju o rezoluciji o transparentnosti protiv kojih je glasala te zatraženo da objasni kako planira raditi na tim pitanjima kada je glasala protiv, a von der Leyen planira graditi svoju EU na tim temeljima te ako bi danas glasala bi li glasala drugačije?

Odgovorila je kako bi glasala protiv transnacionalnih lista.

20.13  Daniel Freund iz grupacije Zelenih u Europskom parlamentu pitao je vjeruje li Šuica u vladavinu prava te spomenuo kako je glasovala protiv uvođenja sankcija Mađaraskoj i Poljskoj. Upitao je i o klimatskim promjenama i smatra li da u tom smislu treba ići na izmjene postojećih sporazuma. 

- Teško je to presuđivati. Mogu reći da je došlo do narušavanja nekih prava, ali je to sad na sudu i to je stalo na Vijeću. Ali odgovorno tvrdim da ja vjerujem u vladavinu prava. Što se tiče klimatskih promjena one su vrlo važne i portfelj gospodina Timmermansa je u tom smislu zaista važan. U ovom trenutku možemo djelovati bez izmjena ugovora, no ako proizađe da su potrebne promjene ugovora, onda ćemo to svakako i učiniti. Digitalizacija je zaista bitna i tu možemo učiniti dosta s postojećom infrastrukturom i postojećim ugovorima. - odgovorila je.

19.53 Maite Pagazaurtundua iz grupacije Renew Europe postavila je pitanje kako će surađivati s kolegama, posebno po pitanju ravnopravnosti spolova. 

- Ja ću surađivati sa svim kolegama, posebno s kolegicom koja je zadužena za ravnopravnost. Kao što sam rekla, mi ćemo raditi u duhu suradnje kolegija povjerenika. Mi želimo biti progresivni i bit ćemo dovoljno progresivni kako bismo zaštitili sve. Ako ovdje aludirate na to kako sam glasala u pojedinim slučajevima, to nije imalo veze s rodnom ravnopravnosti. Ja sam žena, imam kći i dvije unuke i kako bih uopće mogla biti protiv ravnopravnosti spolova? A što se tiče LGTB, svatko tko je protiv njih to je diskriminacija - rekla je Šuica.

19.52 Sljedeće pitanje odnosilo se na demografiju i zastupljenost raznih donih skupina u njenom demografskom planu.

- Moji planovi nemaju veze s konzervativnom definicijom demografije u planu su obuhvaćeni svi od djece i mladih preko zaposlenih do umirovljenika - odgovorila je.

19.50 Richard Corbett iz grupe Socijalista u Europskom parlamentu postavio je pitanje o zastupnicima koji šire lažne vijesti o tome kako EU radi i funkcionira i pitao kako bi ona popravila javno znanje o funkcioniranje Europske unije.

- Nitko nije za dezinformacije i to je teško kontrolirati. Postoji puno vrsta političara koji se bore za glas, ali problem je kada neki političari dođu doma i kažu da je Bruxelles kriv za ovo ili ono, dok u Bruxellesu govore kako je sve dobro. Jedan stav imaju za EU, a jedan za svoje zemlje. Stoga ćemo mi pokušati biti otvoreni i iskreni ali neki pristup konkretan nemamo za ovo - odgovorila je.

19.45 Drugi krug pitanja započeo je zastupnik EPP-a Vladimir Bilčik upitao je Šuicu kako planira postići efekt koji planira u svim državama članicama EU.

- Moramo posjetiti svaku državu članicu u prvom dijelu mandata. Posjećivanje tih država ne znači samo posjeta parlamenta nego i izlazak iz glavnih gradova. Mislim da moramo posjetiti ruralna područja kako bismo doprijeli do svakog građanina. To će biti drugačije. Moramo naglasiti tu aktivnost i vidjeti koja s pitanja važna ljudima - rekla je Šuica.

19.36  Zastupnik Helmut Scholz pitao je kako će se odnositi prema građanim Sjeverne Irske nakon Brexita i postići da su sva njihova prava ispunjena.

19.25 Gerolf Anenmans uime krajnje desnog kluba zvanog Identitet i demokracija pita o nazivu resora grčkog kandidata za potpredsjednika Komisije zaduženog za zaštitu našeg europskog načina života.

- Ne želim se miješati u vaše političke opservacije. Ako vas zanima europski način života, to je saslušanje dva kata ispod nas. Ali što se tiče demokracije i demografije, ne bih rekla da sam žrtva titule, to je vrlo važna tema - rekla je Šuica.

19.18 Pitanje je postavio liberal Pascal Durand iz grupacije Renew Europe iz Francuske, također o Konferenciji i pitao je kako je u studenom rekla doći s prijedlozima.

- Ne počinje se od nule. U 6325 mjesta bio organiziran dijalog s građanima na kojima je sudjelovalo preko 200.000 građana. Imamo instrumente, ali moramo pojačati svoje aktivnosti. Slušamo građane, ali naravno, mislim da oni imaju svoj glas preko inicijative za građane, ali naravno da to možemo poboljšati. Kao što sam rekla, sam broj građana koji su glasali na EU izorima govori da to moramo poboljšati - odgovorila je Šuica.

19.15 Koordinator Socijalista u Europskom parlamentu pitao je o Konferenciji te kako je planira provesti: 

- Ursula vond er Leyen je rekla da je spremna razmatrati i promjenu temeljnog ugovora EU. Mi smatramo da će bez reforme ugovora biti vrlo teško provesti njezin program, koji je i vaš. Slažete li se s time? U pisanim odgovorima kažete da će se reforma ugovora poduzeti ako to bude potrebno - pitao je koordinator Socijalista.

- Najprije ću se fokusirati na ruralna i planinska područja te uvesti promjene ako bude bilo potrebno - rekla je Šuica.

19.04 Započela su pitanja koordinatora političkih grupacija. Prvo pitanje postavila je koordinatorica grupe pučana u Europskom parlamentu Danuta Huebner. Pitala je Šuicu kako planira uključiti sve odobore u organizaciju Konferencije o budućnosti Europe. 

- Bez lokalne i regionalne samouprave projekt te konferencije bio nezamisliv - odgovorila je Šuica.

18.44 Dubravka Šuica je započela 15-minutno izlaganje:

- Za mene je Europski parlament kao dom. Prije 6 godina izabrana sam za zastupnicu Europskom parlamentu, te mi je bila čast biti izabrana 2014. i 2019. u najnovijem sazivu. Privilegija je biti ovdje danas i još je veća čast tražiti vaše povjerenje za mjesto koje se tiče toliko stvari koje smo spomenuli. Kako dati ljudima da odlučuju o budućnosti, kako graditi povjerenje između nepovezanih i kako pomoći onima koji su povezani tranzicijama koje prolazimo - započela je govor Šuica. 

Kazala kako će se govoriti o klimi i digitalnim tranzicijama, ali i kako vjeruje da je važno razgovarati o demografskim pitanjima.

- To je pitanje koje postavlja izazove, ali i brojne promjene. Oni koji ostanu iza progresa i tranzicije će biti oni koji će biti neazdovoljni. Trebamo dati Europljanima veću mogućnost izbora. Zato vjerujem u Konferenciju o budućnosti EU i  drago mi je raditi na njoj. Treba nam široka debata i opipljiv follow-up na ono što dogovorimo. O tome se dugo raspravljalo u parlamentu i vrijeme da radimo skupa na tom projektu - rekla je.

 Spomenula je izlaznost na posljednjim europskim izborima. 

 - To pokazuje želju Europljana za promjenom. te nemamo vremena za gubljenje. Prvo, moramo se obratiti svim Europljanima. Moramo čuti njihove brige i probleme. One povezane s klimom, ekonomijom, digitalnim promjenama, demografijom. Druga je misao vodlja ta da moramo raditi zajedno. EU ne može voditi jedna osoba ili dio Europe. Ne možemo ojačati EU demokraciju bez najvažnijeg tijela EU.

Istaknula je problem demografije i kako se uvjerila na primjeru Hrvatske da je to važan problem.

- To je važna i opipljiva briga, starijima koji vide da se zatvaraju poštanski uredi, roditeljima koji odgajaju djecu u siromaštvu. Dobra je vijest da živimo dulje i zdravije, ali i to ima nove izazove.

18.37  Na početku sjednice je Antonio Tajani, predsjedavajući saslušavanja, kazao da je Šuica dugogodišnja EU parlamentarka te kako bi njezino odobrenje za zamjenicu dodatno povezalo Europski parlament i Europsku komisiju. Upoznaje članove odbora i okupljene na pravila raspravljanja. Ustvrdio je kako su imovinska kartica Dubravke Šuice pregledali te kako nije bilo nikavih zamjerki na nju.

Pred Dubravkom Šuicom danas je važan dan u njezinoj karijeri. Pod velikim je pritiskom javnosti, a u srijedu nije htjela odgovarati na naša pitanja. 

Kandidatkinja Hrvatske za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica u 18.30 sati izlazi pred Odbor za ustavna pitanja Europskog parlamenta na trosatno saslušanje. Nakon saslušanja Odbor bi trebao donijeti odluku o tome hoće li podržati Šuicu za funkciju. 

Ovo je brodica Dubravke Šuice: Može primiti i do 12 putnika
Ovo je brodica Dubravke Šuice: Može primiti i do 12 putnika

Cijelu situaciju je komentirao i novi europarlamentarac Predrag Matić (SDP). 

- Ja silno želim da naši ljudi uspiju, ali naglašavam da se radi o mjestu koje pripada Republici Hrvatskoj. U slučaju da ne prođe Šuica na njezino će mjesto zasjesti netko iz Hrvatske i to mora biti jasno. Premijer Plenković pokušava prikazati da ako ona ne prođe da je to smak svijeta za Hrvatsku. Opet naglašavam, to mjesto je garantirano za Hrvatsku - rekao nam je Matić. 

Pokretanje videa...

Hrvatski europarlamentarci 01:25

U razgovoru za N1 televiziju hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Karlo Ressler kazao je da je ovo najkompliciraniji razgovor za posao. 

- Danas bi u fokusu trebalo biti to što Dubravka Šuica može ponuditi tim resorima demografije i demokracije hrvatskim građanima i građanima Europske unije. Nama je bitno da u području demografije, koje je prvi put institucionalno prepoznato, imamo nekoga tko može predstaviti i hrvatsku i perspektivu drugih. Bitno je da Šuica pokaže da dobro razumije problematiku, ja sam uvjeren da će to danas tako biti - odlučno je kazao. 

Svi detalji iz tri istrage protiv Dubravke Šuice i njezina muža
Svi detalji iz tri istrage protiv Dubravke Šuice i njezina muža

Nadležni odbor za Šuičino saslušanje je onaj za ustavna pitanja, na čijem je čelu bivši predsjednik Europskog parlamenta, Hrvatima poznat Antonio Tajani nakon što je u govoru u Basovizzi, Italiji pripojio Istru i Dalmaciju. Tajani je inače vrlo blizak premijeru Plenkoviću. Članovima njegova odbora pridružit će se i oni iz odbora za rad i socijalna pitanja.

Još se ne zna hoće li se među pitanjima naći i ona koja će se dotaknuti porijekla njene imovine. Poznato je da je GONG eurozastupnicima poslao dopis sa šest pitanja koja se tiču njene imovine i njenog ranijeg glasanja kao članice Europskog parlamenta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS