News

Komentari 42

Hoće li ECB svojim mjerama izazvati novi udar 'švicarca'?

Hoće li ECB svojim mjerama izazvati novi udar 'švicarca'?

Zbog pritisaka na euro došlo je do rekordnog pada njegove vrijednosti. U odnosu na dolar, euro se kreće ispod 1,16 dolara što je najniža razina u posljednjih 11 godina

Europska središnja banka (ECB) na današnjem bi zasjedanju u Frankfurtu mogla donijeti odluku o tiskanju novca i kupovinama državnih obveznica, a sve kako bi se poduprlo gospodarstvo eurozone i održala niska inflacija. Program težak 50 milijardi eura trebao bi početi od ožujka, a mogao bi dovesti do daljnjeg pada eura

Zbog pritisaka na europsku valutu na valutnim tržištima došlo je do rekordnog pada njegove vrijednosti. U odnosu na dolar, euro se kreće ispod 1,16 dolara što je najniža razina u posljednjih 11 godina. Euro je pao i u odnosu na franak, jen, dansku krunu i dr. 

S obzirom da je kuna vezana uz euro, oscilacije u njegovom tečaju utječu izravno i na našu valutu. Ako franak ojača u odnosu na euro, ojačat će u odnosu na kunu, a ako oslabi u odnosu na euro, oslabit će i u odnosu na kunu.

Talijanski premijer Matteo Renzi u današnjem summitu vidi priliku za novi ekonomski smjer Europe i napominje kako je riječ o dobrodošloj pomoći, piše Guardian. Iako se tome u početku protivila, njemačka kancelarka Angela Merkel sada je ublažila stav o novim mjerama, ali i upozorila da bi države trebale ubrzati reforme jer ih ne može spasiti samo monetarna politika. 

Sve su oči stoga uprte u čelnika ECB-a Marija Draghija koji bi trebao donijeti konačnu odluku o priljevu novca u ekonomije 19 zemalja eurozone. Ne bude li tako, na burzama bi moglo doći do razočaranja.

Najčitaniji članci