Obavijesti

News

Komentari 151

Hoće li sud srušiti Peruškov plan i Agrokor poslati u stečaj?

Hoće li sud srušiti Peruškov plan i Agrokor poslati u stečaj?
1

U Agrokoru postoji samo privremeno vijeće koje nisu imenovali vjerovnici. Izvanredna uprava tumači da ono može izglasati nagodbu jer u zakonu piše da preuzimaju ulogu i ovlasti vjerovničkog vijeća

VIDEO

Izglasati nagodbu bez vjerovničkog vijeća u kojem su predstavnici onih kojima je Agrokor dužan je jednako otvaranju ceste bez semafora i prometnih znakova. To je nedopustivo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:49

Kaže to sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić o planu izvanredne uprave Agrokora na čelu s Fabrisom Peruškom da zbog vremenske stiske uopće ne formira vjerovničko vijeće. Nagodbu bi tako trebalo izglasati privremeno vijeće koje je izabrao još Ante Ramljak, a potvrdio sud.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Mogući su negativni efekti oko Agrokora, toga smo svjesni...'
'Mogući su negativni efekti oko Agrokora, toga smo svjesni...'

Toliko spominjana nagodba o kojoj ovisi i sudbina Agrokora, tisuće radnih mjesta, ali i politička budućnost Vlade, tako je ušla na pravno sklizak teren i na klimavim je nogama. Pad nagodbe bi vjerojatno značio i pad Vlade već poljuljane aferom mailovi, a za Agrokor stečaj. Franck koji bi trebao u vjerovničkom vijeću predstavljati razlučne vjerovnike (one osigurane nekretninama) otvoreno je i jučer poručio da Peruško krši lex Agrokor i da zbog toga mora otići. Od suda su zato zatražili “žurne mjere kojima će spriječiti daljnje skandalozno i nezakonito odlučivanje izvanredne uprave”.

Podsjećaju da je sam Peruško prije tri tjedna rekao da će formirati vjerovničko vijeće nakon što je sud srušio ono koje je predložio Ramljak zbog nepravednosti i nejednakosti.

'Unatoč ishodu u Agrokoru, bankarski sustav je stabilan'
'Unatoč ishodu u Agrokoru, bankarski sustav je stabilan'

- Peruško ignoriranjem odredbi zakona i opstruiranjem sudskih odluka sam je sebe diskvalificirao za obavljanje dužnosti izvanrednog povjerenika, a cijeli je postupak učinio nezakonitim. To će imati nesagledive posljedice ne samo za većinu vjerovnika, već i za Republiku Hrvatsku u cjelini - priopćio je Franck i time dao do znanja da su i oni i drugi spremni tužiti Hrvatsku za štetu.

Iako se čini kompliciranim, radi se o osnovi zakona i njegove provedbe. Kao što je i Vlada više puta rekla, oni kojima je Todorić ostao dužan, trebaju odlučiti o sudbini koncerna. A oni bi trebali sjediti upravo u vjerovničkom vijeću. U Agrokoru postoji samo privremeno vijeće koje nisu imenovali vjerovnici. Izvanredna uprava tumači da ono može izglasati nagodbu jer u zakonu piše da preuzimaju ulogu i ovlasti vjerovničkog vijeća dok se ono ne formira. Kolakušić, ali i još neki pravni stručnjaci smatraju da je to pogrešno tumačenje zakona.

- U cijelom postupku nagodbe se samo tri tijela: povjerenik, vjerovničko vijeće i sud. Ne može se raditi bez nekog od njih. Ne može se nagodba izglasati a da u njoj nisu sudjelovali predstavnici vjerovnika - kaže Kolakušić.

Agrokor: AZ mirovinski fond traži skupštinu dioničara Leda
Agrokor: AZ mirovinski fond traži skupštinu dioničara Leda

Doduše, baš svi vjerovnici, njih više od 15.000 će glasati o nagodbi, vjerojatno u Areni Zagreb. Ali, to i dalje ne znači da se bez vijeća može donijeti nagodba, tumači Kolakušić, pa ne vjeruje da će je sud dopustiti. A to onda znači pad nagodbe. Ili će Vlada ipak produžiti rok važenja zakona iza 10. srpnja. Peruško je najavio ugovor o nagodbi za sljedeći tjedan. On ima podršku ruskih banaka i predstavnika obveznica predvođenih američkim Knightheadom. Dakle, ima potporu onih s većinom duga. Nagodba zato može biti izglasana, ali je sud možda sruši.

Korijeni problema su u tajnom pisanju zakona

Grupa Borg koju je tajno oformila Martina Dalić i koja je spremila zakon bila je upozorena na brojne nelogičnosti, ali su ga ipak izgurali. To sad postaju problemi jer bi pad nagodbe donio probleme državi. Novi tjednik Express donosi tko stoji iza te grupe i kako nije prvi puta da su napisali zakon od kojeg su se kasnije okoristili. Upravo oni su pripremili i prodaju HEP-a, a mogli bi zaraditi i na Ini.

On ih nagovara, a oni ne trzaju

Peruško pokušava ispregovarati da nagodbu podrže i Adris, Agram, Franck, ali mu to teško ide. Oni smatraju da je proces vođen netransparetno i nepravedno.

Sukoba Rusa i dobavljača?

Predstavnica dobavljača Marica Viaković sukobila se i s ruskim bankama. Ako i dobavljači okrenu leđa Perušku, još se slabi legitimitet nagodbe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag