Obavijesti

News

Komentari 8

Hoćete na operaciju? Može, ali prije toga platite test na koronu

Hoćete na operaciju? Može, ali prije toga platite test na koronu

Klinika u Lovranu tražila je od Nevenke Kovačić test na koronu prije operacije. Morala ga je platiti. Njen sin Damir ogorčen je jer HZZO to nije pokrio. Sad traži povrat novca

VIDEO

Nevenka Kovačić (75) prije nekoliko mjeseci dobila je periprotetičku infekciju. To znači da umjesto koljena ima endoprotezu do koje je došla bakterija zbog koje joj koljeno otiče zadnjih šest mjeseci.

Zbog toga gotovo redovito svaka dva dana dobiva temperaturu, teško se kreće, a u izolaciji živi dulje no što traje pandemija Covid-19 jer joj tri stepenice pred kućnim pragom priječe mogućnost izlaska u dvorište.

Nevenka je morala na još jednu, treću operaciju koljena, ali upravo zbog Covid-19 stvari su se zakomplicirale. 

POGLEDAJTE VIDEO Izbacili ga iz vlaka i priveli jer nije htio staviti masku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Izbacivanje iz vlaka 01:50

'U bilo kojoj drugoj klinici čekali bismo pet godina'

Naime, liječnici u klinici u Lovranu tražili su da obavi test na korona virus, koji za nju nije bio besplatan, iako se radilo o planiranoj hospitalizaciji koja je u sustavu javnog zdravstva, a s druge strane test nije bio u tom istom sustavu, odnosno besplatan.

- Kliniku u Lovranu izabrali smo jer bismo u bilo kojoj drugoj klinici čekali i do pet godina, a mami je već sad 75, ona ne može čekati - objasnio je Nevenkin sin, Damir Kovačić, koji se zadnjih godina s bratom i obitelji brine o majci. 

Učiteljica se zarazila na krizmi? Djeca i kolege u samoizolaciji
Učiteljica se zarazila na krizmi? Djeca i kolege u samoizolaciji

Novac je najmanji problem, ovo je stvar principa

Do prije godinu dana Nevenka je hodala bez poteškoća, a proteklog vikenda odradila je već treću operaciju koljena, a prije toga i test na Covid-19. Damir dodaje kako je obavljanje pregleda za mamu bilo stresno.

Kako praktički konstantno ima temperaturu, u bolnicama je ne bi pustili, iako nije zaražena nego infekcija uzrokuje vrućicu.

Zbog toga bi se, priča Damir, prije svakog pregleda “kljukala” tabletama da bi mogla na pretragu.

- Najmanji problem je novac, stvar je principa jer što je s drugim bolesnicima? Mnogi drugi pacijenti imat će razne dijagnoze, a neće moći dobiti skrb. Zamislite da imate bubrežni kamenac - govori.

Coronavirus - Outbreak at Tönnies - Mobile Test Teams

Traži pojašnjenje i povrat novca

S druge strane, Damirov mlađi sin sljedećeg će tjedna morati na rutinsku operaciju i liječnici traže samo potvrdu o nepostojanju Covid-19 simptoma u zadnja dva tjedna i za majku i za sina.

- Uz pretrage krvi, pregled anesteziologa, tražili su od nas i da dijete prije dolaska na operaciju mora imati potvrdu liječnika opće prakse, dakle, pedijatra, da nema Covid-19 simptome u proteklih 14 dana. Da bi supruga bila uz dijete tijekom zahvata, i ona mora imati takvu potvrdu od svoje liječnice opće prakse. To je dakle - besplatno. Nikakav test na Covid-19. Samo potvrda da nemaju simptome u proteklih 14 dana. A dijete je zasigurno više izloženo virusu nego moja mama. Ide u vrtić, izlazimo iz kuće, družimo se... Dakle, dječja bolnica Klaićeva za operaciju traži jedno, ortopedija Lovran drugo. U istom sustavu javnog zdravstva - rekao je Damir.

Slovenija: Ako poraste broj novozaraženih Hrvatska više neće biti sigurna zemlja
Slovenija: Ako poraste broj novozaraženih Hrvatska više neće biti sigurna zemlja

Ministarstvo: Ovo nije slučaj za besplatno testiranje

Damir je tražio pojašnjenje Ministarstva zdravstva na tu temu te tražio povrat novca za testiranje na Covid-19.

Iz ministarstva su rekli kako njegova majka sa svojom dijagnozom ne spada pod “slučajeve za besplatno testiranje”.

- Izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite, na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, treba uputiti pacijenta na testiranje na infekciju SARS-CoV-2 prije planirane hospitalizacije ako se radi o imunokompromitiranim, hematoonkološkim i onkološkim bolesnicima te novim pacijentima na hemodijalizi, odnosno pacijentima na hemodijalizi s komplikacijama koje zahtijevaju hospitalizaciju i bolničko liječenje - glasio je odgovor.

Iz ministarstva na naše upite nisu odgovarali, ali se oglasio HZZO.

Primorac: "Virus nije oslabio, okolnosti su drukčije, za 10-ak dana ćemo znati je li to privid"
Primorac: "Virus nije oslabio, okolnosti su drukčije, za 10-ak dana ćemo znati je li to privid"

- Svi provoditelji zdravstvene zaštite u Mreži javne zdravstvene službe, a među njima i svi izabrani doktori primarne zdravstvene zaštite (opće medicine i ostali), dobili su upute Ministarstva zdravstva koje su indikacije i u kojim slučajevima daju uputnice za testiranje na Covid-19. Istim uputama obaviještene su i bolnice kad one same upućuju na testiranje na Covid-19. Upute su u skladu s uputama epidemiološke službe Republike Hrvatske. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje osigurava plaćanje troškova testiranja koji su u skladu s uputama.

I dalje se postavlja pitanje zašto za različite klinike vrijede različita pravila i koji su to slučajevi hitni jer dolazak na Hitnu u ovoj pandemiji ne znači i dobivanje hitne skrbi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a