Obavijesti

News

Komentari 0

Hollande traži široku koaliciju: Nalazi se s Renzijem i Putinom

Hollande traži široku koaliciju: Nalazi se s Renzijem i Putinom
1

Šef Francuske već je razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom, američkim predsjednikom Obamom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel

VIDEO

Francuski predsjednik François Hollande nastavlja u četvrtak svoj diplomatski maraton kako bi dobio potporu za široku koaliciju za borbu proti Islamske države, primajući u Parizu talijanskog premijera Matea Renzija nakon čega putuje u Moskvu na susret s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Šef francuske države već je razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom, američkim predsjednikom Barackom Obamom i njemačkom kancelarkom  Angelom Merkel.  

Koordinacija u borbi protiv Islamske države, koja je u srijedu preuzela odgovornost za novi atentat počinjen dan ranije u Tunisu je komplicirana, posebno nakon što je ruski zrakoplov u utorak srušila Turska, članica NATO-a i koalicije za borbu protiv IS-a.

Unatoč tom incidentu, najtežem između Moskve i Ankare od početka ruske vojne intervencije u Siriji prije dva mjeseca, čelnici Rusije i Turske kazali su da žele izbjeći vojnu eskalaciju u regiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Merkel pristala na suradnju u borbi protiv IS-a

U srijedu je Hollande dobio obećanje Angele Merkel da će brzo djelovati uz Francusku u borbi protiv džihadističke prijetnje. 

- Predsjednikov poziv da razmislimo o dodatnim zadaćama koje bismo mogli preuzeti za mene je pravi izazov i mi ćemo brzo reagirati - rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi pred novinarima. 

- Htio bih da Njemačka više sudjeluje u borbi s DAESH-om  (IS) u Siriji i u Iraku - rekao je nešto ranije francuski predsjednik u društvu njemačke kancelarke.

Britanski premijer Cameron koji je u ponedjeljak rekao da bi Velika Britanija trebala vojno intervenirati u Siriji u četvrtak će predstaviti u parlamentu svoju strategiju a zastupnici će o tome glasovati sljedeći tjedan. 

Francuska nastavlja zračne napade u Siriji

Francuski parlament izglasao je u srijedu navečer nastavak zračnih udara u Siriji. 

- Nema alternative: moramo uništiti Islamsku državu - rekao je premijer Manuel Valls.

Predsjednici SAD-a i Francuske obznanili su u utorak jedinstvo u borbi protiv Islamske države (IS) koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu 13. studenoga u kojima je poginulo 130 ljudi, ali nesuglasice s Moskvom oko Sirije veliku "koaliciju" kojoj se nada francuski predsjednik čine teško ostvarivom.

Od Obame Hollande nije dobio nikakva konkretna obećanja jer američki predsjednik ne vidi suradnju između svoje zemlje i Rusije u Siriji dok Putin ne promijeni strategiju. Time zajednički stožer koji bi uključio Moskvu postaje vjerojatno neostvariva ideja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović