Obavijesti

News

Komentari 19

Horvat: Tražit ću da Vanđelić ostane u Fondu do kraja godine

Horvat: Tražit ću da Vanđelić ostane u Fondu do kraja godine

U petak ćemo sazvati Upravno vijeće i donijeti tri ključne odluke, rekao je ministar Darko Horvat koji se osvrnuo na proces obnove i odlazak Damira Vanđelića s mjesta šefa Fonda za obnovu

VIDEO

Šef Fonda za obnovu nakon potresa Damir Vanđelić dao je ostavku na to mjesto, a na dužnosti će ostati dok se ne zaključi natječaj za njegovog zamjenika koji se tek treba raspisati.

Ministar prostornog uređenja i graditeljstva Darko Horvat kaže kako su sada ušli u tempo izdavanja odluka koji su htjeli imati od početka.

- Generirati 150 odluka tijekom 5 radnih dana je bila želja koja se obistinjuje. Za provedbena tijela, Fond i Središnji državni ured, pravi posao tek slijedi - rekao je Horvat za RTL.

Komentirao je i Vanđelićev rad.

- Vanđelić je ustrojio Fond, u jednoj arhitekturi kakvu je zamislio uz nekoliko sugestija i vraćanja na doradu predmetnog Pravilnika i Uredbe o unutarnjem ustroju, uspostavio ključne odrednice funkcioniranja Fonda. U ovom trenutku u situacija smo gdje raspisujemo natječaj za dvadesetak novih ljudi. Kako dolazi do sve većeg obima posla za izvršna tijela, tako administrativno kapacitiramo te institucije - rekao je Horvat.

Vanđelić: 'Niti jedan građanin ne treba trpjeti jer smatram da je moj posao ovdje završen'
Vanđelić: 'Niti jedan građanin ne treba trpjeti jer smatram  da je moj posao ovdje završen'

Na pitanje je li Vanđelić dezerter, Horvat je odgovorio kako ne voli korisštenje takvih termina.

- Razgovarao sam s gospodinom Vanđelićem prije nego je na zdrave i funkcionalne noge. Je li to učinjeno u ovom trenutku, ako smatramo da jest, njegov odlazak ne bi trebao biti problem. Fond je u fazi nastajanja. Onog trenutka kada stekne punu operabilnost i počne ugovarati i izvršavati ključne zadatke, sudjelovati u vođenju procesa obnove bit ćemo puno zadovoljniji - rekao je Horvat.

Horvat kaže kako Vanđelić odlazi usred preseljenja težišta cijelog procesa na Fond za obnovu.

- Nekoliko puta sam rekao, kritika prema meni je bila nema zahtjeva, zahtjevi su tu, kritika je bila prema meni nema odluka, odluke su tu. Sada treba operativno tijelo i Fond i Središnji državni ured poslove koje je pripremilo ministarstvo sprovesti u djelo - rekao je Horvat.

Horvat ne misli da će Vanđelićev odlazak usporiti obnovu.

- Vanđelić je sjedio za istim stolom za kojim smo sve probleme koje smo zatekli ili su se događali transformirali u neka novija pravila ponašanja unutar Zakona koji smo promijenili dva puta, programa mjera koji smo promijenili tri puta, generiranja pravilnika o postupcima jednostavne nabave da bi segment nabave ubrzali. Stvorene su pretpostavke da obnova krene - rekao je Horvat.

- Onoga trenutka kada Fond sprovede natječaje, provede radove, kada dobijemo završna izvješća izvoditelja, onih koji će to nadzirati, da je proces obnove ušao u punu funkcionalnost odnosno generiranjem završnog izvješća nadležnog inženjera predmetna zgrada ili obiteljska kuća bude useljiva i spreman za povrat onih koji su je morali napustiti - dodao je Horvat.

Donatori će ipak moći izgraditi kuće: 'Nadamo se da ćemo moći početi s gradnjom što prije'
Donatori će ipak moći izgraditi kuće: 'Nadamo se da ćemo moći početi s gradnjom što prije'

Odgovorio je i na pitanje zašto još nema zamjenskih kuća u Petrinji.

- Mi smo analizu napravili. Kreću pravi natječaji s konkretnim dobavljačima, prve količine bit će raspisane tijekom prosinca. Nema zapreke da zamjenska obiteljska kuća, konstrukcijska obnova, nekonstrukcijska obnova, bržom dinamikom ne vrati stanovništvo koje je moralo odseliti natrag u dom - rekao je Horvat.

Otkrio je i kada bismo mogli znati tko je novi šef Fonda.

- U petak ćemo sazvati Upravno vijeće i donijeti tri ključne odluke. Prvo je da ćemo razriješiti Vanđelića na njegov zahtjev iako on to želi sa 17.12. probat ću iskomunicirati s njim da u Fondu ostane tijekom cijelog 12 mjeseca, nakon toga imenovat ćemo vršitelja dužnosti i donijeti odluku o raspisivanju novog natječaja - zaključio je Horvat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu