Obavijesti

News

Komentari 169

Horvatinčić operiran u Beču, opet će tražiti odgodu odlaska u zatvor: 'Trpi velike bolove'

Horvatinčić operiran u Beču, opet će tražiti odgodu odlaska u zatvor: 'Trpi velike bolove'

Kako se Horvatinčić u zatvor trebao javiti 2. ožujka, zbog teške i složene operacije odvjetnik Došen zatražit će odgodu od mjesec dana, dok traje nužni postoperativni oporavak

VIDEO

Poduzetnik Tomislav Horvatinčić, koji je pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora jer je skrivio pomorsku prometnu nesreću u kojoj je jahtom usmrtio talijanski bračni par, operiran je u četvrtak u Beču u vrlo zahtjevnoj operaciji koja je trajala 7 sati.

Riječ je o operaciji bedrene kosti koja se nije mogla obaviti u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, ali ni u Hrvatskoj, kako je utvrdio sudski vještak prof. dr. sc. Božidar Šebečić. Vještak je u svom nalazu i mišljenju napomenuo da je osuđeniku ugrađena Kotzova tumorska proteza tipa GMRS, kojom ortopedske ustanove u Hrvatskoj ne raspolažu, objavio je Novi list. 

Izvuče se svaki put: I nakon operacije neograničeno može odgađati odlazak u zatvor
Izvuče se svaki put: I nakon operacije neograničeno može odgađati odlazak u zatvor

Horvatinčić se po odluci suca izvršenje kazne 2. ožujka trebao javiti u Remetinec no njegov odvjetnik Velimir Došen kaže kako će u ponedjeljak od suda  zatražiti  kratku odgodu od mjesec dana, dok traje nužni postoperativni oporavak poslije tako zahtjevne operacije.

Za očekivati je da će sudac izvršenja kazne zatražiti liječničku dokumentaciju i mišljenje sudskog vještaka medicinske struke kako bi procijenio Horvatinčićevo zdravstveno stanje kao i mogućnost da mu se u zatvorskom sustavu pruži adekvatna liječnička skrb. Utvrdi li vještak da tako nešto nije moguće realno je za očekivati da se Horvatinčiću još jednom odgodi odlazak na izvršenje kazne. U slučaju da odbije Došenov zahtjev on se može žaliti no to ne odgađa  eventualni Horvatinčićev odlazak u zatvor.

- Zatvor neće pobjeći. Dok se to ne sanira nema uvjeta za izdržavanjem kazne što je konačno u svom mišljenju dala i zatvorska bolnica- kaže Došen. Izvjesno je da, nakon što s oporavi i dobije otpusno pismo iz bolnice, Horvatinčić zatraži novu odgodu zbog oporavka. 

Horvatinčić još neće u zatvor jer tvrdi da se ne može operirati u RH, sutkinja traži vještačenje
Horvatinčić još neće u zatvor jer tvrdi da se ne može operirati u RH, sutkinja traži vještačenje

Tomislavu Horvatinčiću je Županijski sud u Zadru u prosincu 2019. godine potvrdio kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja tragične pomorske nesreće iz kolovoza 2011. u kojoj je poginuo talijanski bračni par. Iako ima pravomoćnu presudu, ni godinu dana kasnije ne nalazi se u zatvoru. Kako je to moguće? 

Poduzetnik je dosad dvaput zatražio i dobio odgodu odlaska na izdržavanje kazne zatvora zbog zdravstvenih razloga. Prvu odgodu zatražio je sredinom ožujka ove godine. Trebao se javiti na odsluženje kazne 30. ožujka, no priložio je medicinsku dokumentaciju tvrdeći da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

- Naloženo mu je da se, radi izvršavanja kazne, osobno javi 1. listopada 2020. u Centar za dijagnostiku u Zagrebu. Navedeno rješenje donio je sudac izvršenja nakon pribave stručnog mišljenja liječnika Zatvorske bolnice u Zagrebu o mogućnostima liječenja osuđenika u okvirima zatvorskog sustava - izvijestio je tad Županijski sud u Zagrebu. 

Horvatinčić nije u zatvoru nego na jutarnjoj kavici. Pitali smo ga kad će otići iza rešetaka
Horvatinčić nije u zatvoru nego na jutarnjoj kavici. Pitali smo ga kad će otići iza rešetaka

No Horvatinčić se ni 1. listopada nije javio na izdržavanje kazne jer je krajem rujna ponovno zatražio odgodu, ovaj put radi zakazane operacije u Beču. Prije donošenja odluke sutkinja je zatražila vještačenje može li se ta operacija obaviti u nekoj od hrvatskih bolnica i dobila negativan odgovor. Novim rješenjem odlazak u zatvor bio mu je odgođen do kraja siječnja 2021. 

- Pred sam polazak dobio je obavijest da se operacija odgađa zbog korone. Novi termin trebao bi dobiti 15. prosinca -  rekao je u prosincu Došen..

U Zakonu o izvršavanju kazne zatvora stoji da se odgoda odlaska u zatvor može zatražiti u slučaju teške akutne bolesti ili značajnog pogoršanja postojeće kronične bolesti za čije liječenje nema uvjeta u kaznionici ili zatvoru. 

Zakon kaže i da sveukupna odgađanja kazne zatvora mogu trajati do dvadeset mjeseci osim u slučaju poput Horvatinčićeva, kad je riječ o gore navedenim zdravstvenim razlozima. Tad nema ograničenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca