Obavijesti

News

Komentari 378

Hrvat čuva Papu u švicarskoj gardi: Život posvetio Vatikanu

Hrvat čuva Papu u švicarskoj gardi: Život posvetio Vatikanu
4

Život za Benedikta: Ivan Šarić (21) iz BiH u veljači ove godine postao je član švicarske garde. Rođen je u Švicarskoj čime je ispunio preduvjet da postane čuvar

VIDEO

Moji roditelji su Hrvati iz sela Prisoja kraj Tomislavgrada u Hercegovini, a ja sam rođen u Švicarskoj. Time sam ispunio preduvjet da postanem Papin čuvar, rekao nam je Ivan Šarić (21).

On već nekoliko mjeseci službuje u Vatikanu kao član švicarske garde, čiji su pripadnici od 16. stoljeća zaduženi za čuvanje Pape.

- Ja sam treći Hrvat u povijesti u toj službi. Otac je odigrao ključnu ulogu jer me zainteresirao za taj poziv. Ispunjavao sam sve uvjete: švicarski sam državljanin, katolik, neoženjen, imam manje od 30 godina, viši sam od 174 cm, završio sam srednju školu i prošao sam temeljnu vojnu obuku - kaže nam Ivan.

Prije primanja u službu prošao je temeljite provjere. Nakon završnog razgovora sa zapovjednikom garde dobio je ugovor i potpisao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nisam se isprva mogao zamisliti u neobičnoj odjeći kako nepomično stojim satima. Međutim, sad sam ponosan na svoju dužnost. Pored tradicionalnog naoružanja gardista, koplja i mača, imamo najsuvremenija oružja, vrlo kvalitetne samokrese i jurišne puške - opisao je Ivan.

O svojim danima iza vatikanskih zidina ne smije puno govoriti, ali nam je opisao kako provodi slobodno vrijeme.

- Obilazim Rim s kolegama i upoznajemo povijest grada. Bavimo se i sportom. Nastupam za jednu od osam nogometnih momčadi u prvenstvu Vatikana. Plaća za današnje pojmove nije visoka, ali imamo osiguran smještaj, hranu i ne plaćamo porez - rekao je Papin gardist, kojim se ponosi rodni kraj.

U malom selu čak troje ljudi ima visoke dužnosti

Osim Ivana, iz malenog Prisoja je biskup Dražen Kutleša, kojeg je Papa Benedikt XVI. lani osobno poslao u Dajlu kraj istarskog Novigrada kako bi razriješio spor koji je nastao oko tog posjeda između Hrvatske i Vatikana. Ivanova ujaka, fra Petra Ljubičića (66) odabrala je međugorska vidjelica Mirjana Dragičević Soldo da svijetu objavi deset Gospinih tajni kad za to dođe vrijeme.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 378
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a