Obavijesti

News

Komentari 11

Hrvat u paklu Fuega: Smračilo se gadno i padao je pijesak...

Hrvat u paklu  Fuega: Smračilo se gadno i padao je pijesak...
24

Hrvatski putopisac Mladen Postružnik živi 40-ak kilometara od vulkana Fuego. Kazao je kako je sve počelo oko 10 sati ujutro, nije bilo potresa, a trenutno skupljaju hranu i odjeću za ljude

VIDEO

Nakon erupcije vulkana u Gvatemali svi moji prijatelji ondje su se preplašili. Na zemlju su padali pepeo i kiša te je izgledalo kao da pada kisela kiša, rekla nam je Splićanka Ana Vrsalović, koja je godinama radila u Gvatemali.

Lava illuminates the sky above Leilani Estates

Ondje je u nedjelju poginulo najmanje 25 ljudi, a više od 40 je ozlijeđeno nakon što je eruptirao vulkan Fuego. U nesreći je zatrpano nekoliko naselja, a rijeka lave počela se slijevati prema kućama. Oblak dima bio je viši od šest kilometara. Vojska je objavila da je evakuirala 3100 ljudi iz područja oko vulkana, 70 km jugozapadno od Guatemala Cityja, objavivši snimke vojnika pokrivenih pepelom kako pomažu evakuirati djecu iz ugroženih kuća.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:55

U akcijama spašavanja dva vatrogasca su nestala, a njihove ozlijeđene kolege izvukli su drugi spasioci vozilima hitne, javila je TV Azteca Guatemala. Pepeo je zatvorio i Međunarodnu zračnu luku La Aurora u glavnom gradu Gvatemale. 

Snimka za pamćenje: Šetao pa snimio moćnu erupciju vulkana
Snimka za pamćenje: Šetao pa snimio moćnu erupciju vulkana

- Počelo je oko 10 sati, a oko 14 sati se gadno smračilo i počeo je padati pijesak koji cijelo vrijeme čistim oko kuće. Nije bilo potresa, a sad skupljamo hranu i odjeću za ljude - napisao nam je Mladen Postružnik, hrvatski putopisac, koji živi 40-ak kilometara od vulkana. Nitko ne može predvidjeti koliko će izbacivanje pepela trajati.

Rijeka užarene lave ih proždire: 'Ima izgorjelih, pokopalo ih je!'
Rijeka užarene lave ih proždire: 'Ima izgorjelih, pokopalo ih je!'

- Vulkanski pepeo je glavni sastojak Portland cementa, a to znači da se s vodom veže u cement. Dakle, nakon erupcije usjevi će biti doslovce cementirani ako padne imalo kiše, a znamo da iz vulkanskih oblaka redovito pada kiša - napisao je za 24sata geolog Tihomir Marjanac.

A man watches as lava lights up the sky above Pahoa

Dodao je da vulkani nikad nisu mrtvi i da imaju dugačke periode mirovanja. Hrvatskoj može zaprijetiti pepeo talijanskih vulkana Vezuva i Campi Flegreija.

Zatresao ih i jak potres 

Potres jakosti 5,2 stupnja pogodio je obalu Guatemale u ponedjeljak, dan nakon snažne vulkanske erupcije.

Epicentar je bio u Pacifiku na dubini od deset kilometara, objavio je američki geološki centar.

Broj žrtava erupcije vulkana u Gvatemali popeo se na najmanje 62, priopćio je u ponedjeljak Nacionalni zavod za forenziku.

Molten rock from the Kilauea volcano pours down the side of the lava flow on Pohoiki Road near Pahoa, Hawaii

Potres se dogodio nakon nedjeljne erupcije vuklana Fuego (vatra na španjolskom), koja je usmrtila najmanje 38 i ozlijedila oko 300 ljudi, pokazuju najnoviji vladini podaci.

Druga erupcija u ponedjeljak izbacila je dodatne količine blata, pepela i plina.

Nova eksplozija otežala je posao spasilačkim službama koje izvlače tijela stradalih mještana sela El Rodeao.

Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti i veći jer ima naselja s kojima u nedjelju navečer nije bilo moguće uspostaviti vezu.

An aerial view shows a weak ocean entry after vents that supplied lava to the flow stopped erupting during ongoing eruptions of the Kilauea Volcano in Hawaii

Najgore erupcije u povijesti mijenjale su klimu Zemlje

  • 1540. pr. kr. Erupcija vulkana Thera u Grčkoj uništila je grčke otoke, a divovski tsunami uništio je Kretu i sva naselja.
  • 536. Vulkan Ilopango u Salvadoru ubio je oko 100.000 ljudi. Utjecao je na globalnu klimu i glad u svijetu. Ondje je sada jezero.
  • 1600. Vulkan Huaynaputina u Peruu uzrokovao je najhladniju zabilježenu zimu u povijesti. Pepeo je prekrio nebo i sunce.
  • 1883. Zvuk eksplozije vulkana na otoku Krakatoa čuo se u 3500 km udaljenoj Australiji. Tsunamiji su uništili sela i ubili 36.000 ljudi.
  • 1991. Vulkan Pinatubo na Filipinima izbacio je pet kubnih km pepela u atmosferu. Zbog toga je temperatura na Zemlji pala za pola stupnja.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor