Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
43 komentara

Hrvati i kokainski turizam: Kod nas droga stiže u stotinama kg

Kokain se iz Latinske Amerike dovozi brodovima, krijumčare ga ‘mule’ u želucima, stiže u pismima, zastavicama, kremama, ženskim potpeticama...

PIXSELL
Foto: PIXSELL

Hrvati godišnje na drogu troše oko četiri milijarde kuna. Samo Zagrepčani ušmrču 90 grama kokaina dnevno. Jednostavnom računicom ispada da se u metropoli potroši 32 kilograma “bijelog” godišnje, a u Hrvatskoj oko 90-100 kilograma. Naša policija lani je zaplijenila 4,4 kilograma kokaina. Znači da su dileri desetke milijuna strpali u džepove. 

Kokain se šmrče u većini noćnih klubova u Zagrebu, pokazalo je, prije neku godinu, testiranje Večernjeg lista, a troše se i sve ostale droge. Procjenjuje se da se u Hrvatskoj metropoli nalazi 25 do 30 posto hrvatskih ovisnika, koji na drogu godišnje potroše više od milijardu kuna. U Hrvatskoj ima oko 10.000 ljudi ovisnih o kokainu i amfetaminu, a povremenih konzumenata mnogo više. Mjerenjem tragova opijata u kanalizaciji u Zagrebu procjenjuje se da se dnevno ušmrče 90 grama kokaina. Očito je i tu kriza uzela danak jer su dvije godine ranije Zagrepčani trošili 129 grama dnevno. Gram košta od 50 do 100 eura, zavisno od količine, što je itekako unosan posao. To su shvatili i mnogi hrvatski dileri koji su odlučili raditi na veliko.

U akciji "Balkanski ratnik" Puljanin Anastazije Martinčić uhićen je u Urugvaju gdje je kupio jahtu i natovario je s 2,1 tonom kokaina. Ovo proljeće u akciji Jadera pala je i skupina Hrvata koju je predvodio Zadranin Zlatko Ugarković Patak, koja je na Karibima planirala kupiti 174 kilograma kokaina, vrijednog osam milijuna eura. Potom ga je jedrilicama namjervala dovesti u Hrvatsku. Ugarković se objesio u Španjolskom zatvoru čekajući da ga izruče Hrvatskoj.

>>> Više pročitajte u novom 24sataExpressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message