Obavijesti

News

Komentari 25

Hrvati su ludi za zlatom: Sve više raste interes za kupnjom

Hrvati su ludi za zlatom: Sve više raste interes za kupnjom
1

Hrvati u prva dva mjeseca ove godine u zlato uložili više od sedam milijuna kuna. Cijena zlata od početka godine pa do sredine veljače porasla je za čak petnaest posto

VIDEO

Porast cijene plemenitih metala na svjetskom tržištu imao je značajan odjek kod hrvatskih građana koji su u prvih 45 dana ove godine značajno povećali interes za kupnjom zlatnih poluga, pločica, dukata i zlatnika.

Auro Domus Bullion Market, najveća hrvatska tvrtka specijalizirana za proizvodnju i prodaju proizvoda od zlata, u ovoj je godini ostvarila promet veći od sedam milijuna kuna, što je tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13


- Interes za kupnjom investicijskog zlata raste, a od uvođenja ovih proizvoda na tržište u drugoj polovici 2013., ostvarujemo konstantan rast - tvrdi Mirjana Bagić, direktorica Auro Domusa. Cijena zlata od početka godine pa do sredine veljače porasla je za čak petnaest posto, a sada se na njujorškoj burzi kreće oko razine od 1.210 do 1.250 dolara za uncu, dok je prije mjesec i pol dana ta cijena bila između 1.080 i 1.110 dolara za uncu. Takav nagli rast kupcima koji su proizvode od zlata kupili početkom siječnja donio je i značajne prihode.

- Imamo klijente koji su već isplatili svoju investiciju i na njoj čak i dodatno zaradili, no većina naših kupaca odlučuje se za dugoročno ulaganje jer vjeruje da će cijene zlata nastaviti rasti - kazala je Bagić dodavši da su u Auro Domusu u mjesec i pol dana ove godine ostvarili više prometa nego u čitavoj 2014. godini kada je ukupan rezultat bio na razini 6,4 milijuna kuna.

- Prošle smo godine ostvarili promet od 28 milijuna kuna, no ako se trend porasta od 200 do 300 posto kakav je bio u prva dva mjeseca nastavi i dalje, nije nerealno očekivati i da ovogodišnji promet bude blizu cifre sa devet znamenki - nada se Bagić.

Dodaje kako je ove godine ostvareno nekoliko kupnji zlata u vrijednosti od milijun kuna. Zlato kao ulagački instrument, objasnila je Bagić, ima značajne prednosti pred ostalim investicijskim mogućnostima u Hrvatskoj.

- Prednost investicijskog zlata je u činjenici da je ono oslobođeno PDV-a i ostalih poreza, pa tako kupci zlata ne plaćaju niti porez na dobit ostvarenu prodajom kupljenog zlata. Ono što naši klijenti također cijene jest činjenica da se radi o ulaganju koje mogu “opipati”, a to su doista fizičke poluge, zlatnici i pločice, a ne vrijednosni papiri - pojašnjava direktorica Bagić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje