Obavijesti

News

Komentari 0

Hrvati vole jaku kavu, a svatko od nas godišnje popije 5,2 kg

Hrvati vole jaku kavu, a svatko od nas godišnje popije 5,2 kg
5

Izraz „pauza za kavu“ je prvi put upotrjebljen u 19.stoljeću u Wisconsinu, među ženama norveških imigranata. Svake godine tamo se održava Coffee Break Festival

VIDEO

Ovogodišnji gourmet program ATP turnira u Umagu obogatile su  Franckove radionice i degustacije pod nazivom "Bogati svijet kave".

Stručni voditelji radionice, Franckovi profesionalni baristi, posjetiteljima turnira predstavili su bogatu povijest kave i mnoštvo zanimljivosti o ovome omiljenom crnome napitku.

Bilo je to jako puno činjenica, a za vas smo izdvojili 10 najzanimljivijih:

1. Na visoravnima Guatemale proizvodi se nekoliko najboljih i najosebujnijih svjetskih kava. Stoga, ako želite avanturu i kavu, Guatemala je mjesto za vas. Odabrati pokrajinu za kušanje kave nije lako, zato ih je idealno probati sve.

2. U Costa Rici se uzgaja samo arabica kava i to uglavnom Caturra i Catuai sorte arabica kave. Postoji osam vrlo dobro definiranih regija za proizvodnju kave u Costa Rici koje se nalaze nadmorskoj visini od 600 do 1.700 metara, a ukupna površina zasađene kave je preko 100.000 hektara .

3. Kava Arabica odlično sljubljuje s desertima kao što su keksići, čokoladni čajni kolutići, a nećete pogriješiti ako 100% kavu Arabicu pomiješate i sa slanim desertima.

Franck

4. U 15. stoljeću u Turskoj žena se mogla razvesti od supruga ako joj je uskratio dnevnu dozu kave .

5. Izraz „coffee break“ ili „pauza za kavu“ je prvi put upotrijebljen još u 19.stoljeću u Wisconsinu u SAD, među ženama norveških imigranata. Svake godine, u gradu Wisconsinu se upravo zbog izvora te slavne uzrečice organizira festival pod nazivom Stoughton Coffee Break Festival.

6. Ovisno o tome kako će se kava pripremati, ovisi i proces mljevenja kave. Primjerice, kava koja će se pripremati za espreso napitak će biti puno finije mljevena nego kava koja će se koristiti za pripremu u džezvi . Kava koja je finije mljevena ima i kraće vrijeme pripreme.

7. U komercijalnom uzgoju postoje dvije vrste kave - arabica i robusta . Arabica se od robuste razlikuje izgledom, strukturom i veličinom te bojom sirovog zrna, no najveća je razlika, naravno, u okusu i mirisu šalice kave koju daju. Robusta se odlikuje jačinom, za razliku od arabice, koja je nježnija, ali izuzetno bogata aromom te kompleksna okusom.

8. Hrvati su veliki ljubitelji kave kojima je ritual pripreme, ali i uživanja u kavi uz prijatelje posebno važan, a s potrošnjom od 5,2 kilograma po stanovniku , Hrvatska je zemlja s dobrim potencijalom za još veći rast potrošnje jer je primjerice, prosjek zemalja EU 5,2 kilograma, dok su skandinavske zemlje iznadprosječne po potrošnji kave po stanovniku. Primjerice, Finci popiju čak 11,6 kilograma kave po stanovniku, a kavu većinom piju pripremljenu u filter aparatima. Hrvatski potrošači preferiraju jake okuse i tzv. tamne arome, u koje prvenstveno spadaju okusi čokolade, lješnjaka i badema.

Franck

9. Prva europska kavana otvorena je 1645. u Veneciji. Beč je prvu kavanu dobio 1683., a u Zagrebu ju je 1748. otvorio trgovac Leopold Duhn. Današnja, rekli bi, normalna inačica ukusnog napitka, nekoć je bila luksuzan užitak. U tom pogledu, pojavila se socijalna i tržišna niša koju je s lakoćom popunio Johann H. Franck. Vidjevši da veliki broj ljudi nema mogućnosti priuštiti si kavu u najboljim gradskim kavanama, 1827.godine pokreće tvornicu u kojoj po prvi puta na svijetu prerađuje cikoriju u napitak sličan kavi, danas poznat kao kavovina. Time je tvornica Franck, na čelu s Johann H. Franckom, ušla u svjetsku povijest. Njegovi nasljednici proširili su proizvodnju i obiteljski brand na Belgiju, Italiju, Švicarsku i Ameriku, a 1892. godine osnovana je i podružnica Francka u Zagrebu, u Vodovodnoj ulici, gdje se i danas nalazi.

10. Vesna Mihatov, prehrambena tehnologinja zadužena za razvoj i provjeru kvalitete kave u Francku, prilikom razvoja novih proizvoda dnevno kuša i po 200 šalica kave , i to uvijek prijepodne i nipošto odmah po konzumaciji hrane kako je ne bi omela u pronalaženju i ocjenjivanju glavnih komponenti - čokoladnih, bademastih, začinskih, slatkih, cvjetnih, voćnih aroma. Važno je i napomenuti da se kod kušanja kava ne ispija, već ispljune kao i vino.

Pokretanje videa...

24sata 03:57

Pokretanje videa...

24sata 01:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava