Obavijesti

News

Komentari 288

Kolinda u bijelom odijelu: 'Ne valja samo govoriti o prošlosti'

Kolinda u bijelom odijelu: 'Ne valja samo govoriti o prošlosti'
12

Operacija 'Bljesak' počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija

VIDEO

Hrvatska obilježava 24. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije 'Bljesak', u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija, a na središnjoj svečanosti u srijedu u Okučanima je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

- Danas s posebnim pijetetom i dostojanstveno obilježavamo vojno redarstvenu akciju Bljesak kojom je započelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija. Naravno žalimo i posebno suosjećamo s obiteljima koje su izgubile svoje najmilije, s obiteljima svih poginuli i nestalih branitelja. U ovom trenutku valja ne samo govoriti o prošlosti već i o budućnosti, jer ovdje vidimo mlade naraštaje naših vojnika, policajaca kojima dugujemo zahvalnost zbog sigurnosti koju uživamo u Hrvatskoj. Žalimo za svakom žrtvom i pijetet svakoj žrtvi bez obzira koje je nacionalnosti - rekla je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH, koja vidi svjetlo na kraju tunela i vjeruje da će uspjeti pregovori između Vlade i potencijalnih ulagača.

Okučani:  Kolinda Grabar-Kitarović i Jandroković na obilježavanju obljetnice

- U Hrvatskoj postoje oni koji dobro žive, dobro rade, čije kompanije su konkurentne i prilagodile su se uvjetima koji su danas vrlo zahtjevni na tržištu. Ima veliki broj radnika koji mogu biti zadovoljni svojim primanjima, zadaća države je stvaranje što boljeg okruženja za jačanje jačanje hrvatskog gospodarstva i za što kvalitetniji životne uvjete naših radnika - rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog Sabora koji se nije složio s konstatacijom da ministar Pavić napada inicijativu 67 je previše, kazavši da on nikoga ne napada već da u materijalu objašnjava mirovinsku reformu u kojoj će oni koji napune 41 godinu radnog staža u mirovinu ići za 65 godina starosti života.


Operacija 'Bljesak' počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području.

U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

U njoj su po prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Tijekom akcije pripadnici srpskih paravojnih postrojba su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je u vrijeme najjačih napada na Republiku Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

VRO Bljesak je prethodio VRO Oluja, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995. a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji. No, tim operacijama te s nekoliko idućih pobjeda Hrvatske vojske stvoreni su uvjete u kojima je od 15. siječnja 1996. godine počeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a završio 15. siječnja 1998., kada je hrvatsko Podunavlje (odnosno istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem), konačno vraćeno u sastav Republike Hrvatske.

Središnja svečanost kod spomen-obilježja "Kocke vedrine" 

Na svečanosti obilježavanja obljetnice Bljeska u srijedu u Okučanima sudjelovat će predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, dok je predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima Okučane posjetio u utorak poslijepodne.

Program svečanog obilježavanja počet će u 8 sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH, a središnja svečanost održat će se kod spomen-obilježja 'Kocke vedrine', s početkom u 9,30 sati. 

Misa zadušnica u crkvi Svetoga Vida, za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, služit će se u 11 sati, a predvodit će ju vojni ordinarij  mons. Jure Bogdan i požeški biskup Antun Škvorčević.

U kripti crkve Sv. Vida bit će otvorena izložba ratnih fotografija '1991.'  hrvatskoga i svjetskog fotografa Zorana Filipovića, koju će razgledati i predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Sabora Jandroković.

Za posjetitelje će od 8 do 16 sati biti organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta 'Kadet' i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman' te dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Također, izvest će se i prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga, u Spomen parku hrvatskim vitezovima u Okučanima, s početkom u 9,10 sati. 

Premijer Plenković i ministri Medved i Žalac vijence položili u utorak poslijepodne  

U sklopu 24. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak, koja se obilježava u nizu gradova zapadne Slavonije, predsjednik Vlade Andrej Plenković Okučane je posjetio već u utorak poslijepodne, gdje je zajedno s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak 1995. . Premijer Plenković je tom prigodom izjavio kako je došao još jednom iskazati veliko poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji, a posebice pijetet prema 51 hrvatskom branitelju koji je izgubio život u operaciji Bljesak.

 Potom je održao sastanak sa zapadnoslavonskim načelnicima i gradonačelnicima, a ministrica Žalac je gradonačelnicima Pakraca i Lipika te načelnicima Dragalića, Gornjih Bogićevaca, Okučana i Stare Gradiške uručiti Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 288
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca