Obavijesti

News

Komentari 0

Hrvatska danas obilježava međunarodni dan rijeke Save

Hrvatska danas obilježava međunarodni dan rijeke Save

Središnji događaj obilježavanja počinje u 12 sati, a riječ je o virtualnoj proslavi pod nazivom: „Surađujmo s prirodom!“. U okviru ovog događanja, predstavit će se radovi  srednjoškolaca i mladih od 19 do 25 godina

Međunarodni dan rijeke Save obilježit će se u četvrtak predstavljanjem radova srednjoškolaca i mladih do 25 godina na temu ''Surađujemo s prirodom", radi promicanja ekološke vrijednosti rijeke Save, a osim u Hrvatskoj obilježava se u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.   

Međunarodni dan rijeke Save obilježavaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, zajedno s Tajništvom Međunarodne komisije za rijeku Savu sa sjedištem u Zagrebu.

Središnji događaj obilježavanja počinje u 12 sati, a riječ je o virtualnoj proslavi pod nazivom: „Surađujmo s prirodom!“. U okviru ovog događanja, predstavit će se radovi  srednjoškolaca i mladih od 19 do 25 godina u čijem su fokusu korištenje prirodnih rješenja u gospodarenju vodama.

Slavonski Brod: Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu.

Primjeri takvih rješenja u slivu rijeke Save su sustav retencija Lonjsko polje s Mokrim poljem, retencija Zelenik i Odransko polje. Riječ je o prirodnim poplavnim područjima koje Hrvatske vode koriste za preusmjeravanje velikih vodnih valova iz nabujalih rijeka, što je od velikog značaja za sprječavanje poplava u gradovima uzvodno i nizvodno od Lonjskog polja.

Dan rijeke Save obilježava se i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, radi promicanja njezine ekološke vrijednosti i gospodarskih potencijala te međunarodne suradnje koja doprinosi boljem stanju voda i većoj kvaliteti života stanovništva u slivu rijeke Save

Osim navedenih zemalja, sliv rijeke Save obuhvaća i Crnu Goru, a jednim dijelom i Albaniju. U njemu se nalaze posebno vrijedna močvarna staništa Lonjsko polje i ornitološki rezervat Crna Mlaka.

Zagreb: Pogled iz zraka tijekom noći na Hendrixov, Savski i Jadranski most

Sava ima značajan utjecaj na gospodarski i društveni život osam milijuna stanovnika koji joj gravitiraju te spaja čak čak tri glavna grada: Ljubljanu, Zagreb i Beograd. Hrvatska je, uz navedene države, potpisnica Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save, potpisanog u Kranjskoj Gori u prosincu 2002. godine, za čiju je provedbu osnovana Međunarodna komisija za sliv rijeke Save.