Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Imamo 'samo' 313 turističkih zajednica i 229 direktora...

Hrvatska ima 313 turističkih zajednica plus HTZ, koliko ih je navedeno u Upisniku turističkih zajednica koje vodi Ministarstvo turizma. Prema podacima iz tog upisnika, u njima je zaposleno 229 direktora

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
25 komentara

Koliko je ukupno zaposlenika po lokalnim turističkim zajednicama? To je informacija koja se taji, ali jasno je da se radi o glomaznom sustavu koji broji na tisuće zaposlenika, a ne znamo koliko nas sve to skupa košta, piše Index

U Splitsko-dalmatinskoj županiji čak 43 TZ-a

Na nekim hrvatskim otocima ima i po nekoliiko turističkih zajednica, a time i njihovih direktora. Tako na Korčuli primjerice postoji čak pet turističkih zajednica, a najviše turističkih zajednica ima Splitsko-dalmatinska županija - čak 43. Slijedi Primorsko-goranska s 38 TZ-ova, Istarska i Zadarska županija ih imaju po 33, Dubrovačko-neretvanska ima 20, Šibensko-kninska 18, Zagrebačka županija 13, Osječko-baranjska 12, Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka županija i Ličko-senjska ih imaju po 11, Karlovačka 10, Varaždinska 9, Koprivničko-križevačka i Brodsko-posavska po 8, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska i Međimurska županija ih imaju po 7, a Grad Zagreb jednu.

Ministarstvo ne želi otkriti koliko je ljudi zaposleno u turističkim zajednicama

Iako je prije donošenja novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma koji stupa na snagu 1. siječnja 2020. godine spominjalo ukidanje pojedinih TZ-ova, to se neće dogoditi, a regionalne turističke zajednice dobit će još više novca.

Njima će ići 15 posto prihoda iz turističke pristojbe i članarina (pet posto više nego dosad), dok će HTZ dobiti pet posto manje prihoda od pristojbi i članarina. Lokalne turističke zajednice u postotku ostaju na istoj razini kao i do sada - odnosno na 65 posto od ukupnih prihoda.

Podatak o tome koliko građane Hrvatske košta glomazni sustav turističkih zajednica nije moguće doznati. 

- Iz Ministarstva turizma ne žele nam dati odgovor na pitanja o ukupnom broju zaposlenih u turističkim zajednicama kao ni o plaćama direktora i ostalih zaposlenika, a nisu nam htjeli dati odgovor ni na pitanje koliko godišnje košta ukupan rad svih TZ-ova, zaključuje Index. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message