Obavijesti

News

Komentari 6

'Hrvatska je pozitivan primjer, blizu je ukidanje viza za SAD'

'Hrvatska je pozitivan primjer, blizu je ukidanje viza za SAD'
1

Hrvatska i Cipar pozitivni su primjeri koji su blizu ispunjenja kriterija za ukidanje viza, neovisno o odluci europskih institucija o uvođenju viza za američke građane

VIDEO

Hrvatska i Cipar pozitivni su primjeri koji su vrlo blizu ispunjenja formalnih kriterija za ukidanje viza, neovisno o odluci europskih institucija o uvođenju viza za američke građane, rekao je američki veleposlanik pri EU-u Anthony Gardner, priopćio je u četvrtak hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu (EP) Tonino Picula.

Gardner je tako odgovorio na pitanje hrvatskog eurozastupnika o uvođenju viznog reciprociteta za preostalih pet zemalja članica EU-a koje još uvijek trebaju vizu za SAD. Uz Hrvatsku to su Bugarska, Cipar, Poljska i Rumunjska.

Dvogodišnji rok za primjenu viznog reciprociteta istekao je 12. travnja, pa je Europska Komisija od Vijeća EU-a i EP-a zatražila da do 12. srpnja predoče svoj stav o daljnjim akcijama. U slučaju većinske podrške u Vijeću i Parlamentu, jedna od mogućnosti je i uvođenje viza za američke građane za putovanje u EU.

“Neke od pet zemalja su pokrenule službeni postupak, dok su ostale sklonije kompromisnom dogovoru. Osobno, slobodno kretanje građana smatram preduvjetom za slobodno kretanje roba i usluga", rekao je Picula u razgovoru s Gardnerom u Strasbourgu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Američki veleposlanik istaknuo je da se nada da će se izbjeći neefikasan i skup proces međusobno ponovnog uvođenja viza koji bi zasigurno imao posljedice i na ostale dimenzije transatlantskih odnosa, stoji u priopćenju.

Zastupnik Picula i još jedanaest eurozastupnika predali su Vijeću i Komisiji pisanu izjavu o postizanju potpunog viznog reciprociteta EU-a sa SAD-om u kojoj su ukazali na diskriminaciju u odnosima SAD-a i Unije i upozorili da bi to moglo ugroziti pregovore o Transatlanskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP).

Pisana izjava je iduća tri mjeseca dostupna za potpisivanje zastupnicima u EP-a i treba skupiti barem polovicu potpisa nakon čega se objavljuje u zapisniku i prosljeđuje institucijama EU-a, navodi se u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović