Obavijesti

News

Komentari 66

Hrvatska na prekretnici: Ima li Europa bilo kakvu alternativu?

Hrvatska na prekretnici: Ima li Europa bilo kakvu alternativu?
3

Protivnik EU Srećko Sladoljev vjeruje da su pojedinosti pregovora skrivane kako bi ‘elite’ slagale narod. Jandroković kaže da je sve bilo otvoreno i u korist građana

VIDEO

Elite nam od 2004. tumače kako izvan EU nemamo alternativu!? Kao dobre sluge, odmah su predali i ZERP i naše ratne zapovjednike, kaže Srećko Sladoljev iz udruge Volim Hrvatsku, pa odmah dodaje kako su čuvari ustava pogazili ustav. “Jesu li što skrivali? Da, to da im je Unija iznad svega”.

Sladoljev misli da će ulaskom u EU “naši zavičaji i domovina postati resurs.” Jugoslavija je sedamdesetih godina imala najveći rast BDP-a na svijetu, kaže on, pitajući se koja je federalna jedinica u apsolutnom iznosu tome najviše pridonijela. Dakako, Hrvatska. “U nesretnom okruženju, plaćajući za nerazvijene, naoružanje, vojsku, Hrvatska je bila treća brodograđevna velesila, oceanima su plovile stotine naših prekoocenskih brodova, imali smo Prvomajsku, Plivu, Inu, Imunološki zavod, Končar, Đ. Đaković, Podravku, Belje, Kamensko, Varteks... Sada nas uvjeravaju da naš narod nije sposoban sam se hraniti i braniti, nego nam za to trebaju Unija i NATO! Kad bi nam se naš novac vratio kroz zdravstvo, školstvo, sportske objekte, podigli bi se entuzijazam, energija narodnog bića i snaga zajedništva, koju, nažalost, iskazujemo samo kad ratujemo”, dodaje on.

Gordan Jandroković tvrdi upravo obrnuto. Kaže da u pregovorima ništa nije skriveno, da ćemo u Europsku uniju, na velikom tržištu, napredovati i da izlaskom iz Cefte nećemo ništa izgubiti. “Istočno tržište”, kaže, “neće biti izgubljeno, no to je jedan od izazova s kojim će se dio tvrtki morati nositi. Istodobno, oni koji su konkurentni koristit će prednosti velikog tržišta od 500 milijuna ljudi. Recept u tržišnoj utakmici je fleksibilnost i konkurentnost. Oni koji su se na vrijeme počeli pripremati, u EU će biti još uspješniji.”

Jandroković tvrdi i da je priča o velikom poskupljenju nakon ulaska mit. “Cijene velike većine proizvoda ovise o drugim parametrima, a ne o članstvu u EU.” Kaže i da bismo i Mercator lakše kupili da smo u EU. “Danas smo izvan EU i očito u lošijem položaju od zemalja članica. Sutra, kao članica EU, naše nacionalne interese, ali i interese naših poslovnih subjekata, moći ćemo puno snažnije braniti.”

Idemo u zajednicu pola milijarde ljudi

U tržišnu utakmicu na golemom teritoriju EU, koju čini 27 zemalja i pola milijarde stanovnika, uključit će se i Hrvatska, koja ima 4,5 milijuna ljudi. Hoćemo li svoje gospodarstvo, sa slabim izvozom, većinom usmjerenim prema susjednim zemljama, uspjeti prilagoditi uvjetima na tom tržištu?

Zašto su pristupni ugovor toliko držali u tajnosti? Je li se što skrivalo?

ZA - Gordan Jandroković - Pristupni ugovor nije držan u tajnosti. Objavljen je kad je to bilo moguće, brže nego u drugim zemljama koje su pregovarale o ulasku u Europsku uniju. Nitko nije ništa skrivao.

PROTIV - Srećko Sladoljev - Zato što se našu zemlju pod svaku cijenu treba ‘privesti’ korporativnoj ne državi Euniji. ‘Elite’ nam od 2004. tumače kako izvan EU ‘nemamo alternativu’!? Kako su to mogli znati i prije početka pregovora?

Kako će u EU proći naša zemljišta, vode, more, otoci i šume?

ZA - Gordan Jandroković - Ulaskom u EU Hrvatska će i dalje sama odlučivati o sudbini svojih prirodnih bogatstava. Nitko ih ne može otuđiti mimo naše volje. Dakle, nemamo se čega bojati.

PROTIV - Srećko Sladoljev - U konačnici sve će to postati ‘resurs’ kojim će putem dopuna i izmjena Lisabonskog ugovora raspolagati imatelji krupnog kapitala. Velikim dijelom taj kapital potekao je iz kolonijalnih pljački.

Hoće li pasti kamate na kredite i druge oblike pozajmica kad uđemo u EU?

ZA - Gordan Jandroković - EU je okvir koji nam pruža priliku za kvalitetniji ekonomski razvoj. Sukladno tome i kreditni rejting s vremenom će postajati sve bolji, što će u određenom roku sigurno donijeti i manju kamatu na kredite.

PROTIV - Srećko Sladoljev - Razmislite, globalne financije danas funkcioniraju kao financijski inženjering. Pogledajte dugove najrazvijenijih država. Ameriku. Italija je na koljenima iako je treća gospodarska sila EU. Kamate neće pasti.

Velika Britanija nije ušla u eurozonu. Koji su razlozi da mi uđemo??

ZA - Gordan Jandroković - U ovome trenutku ulazak u eurozonu nije na dnevnom redu. Ulazak u Uniju nije identičan ulasku u eurozonu, koji će se dogoditi poslije, a za to treba ispuniti neke preduvjete.

PROTIV - Srećko Sladoljev - Britanija ne samo da nije ušla u eurozonu, nego je odlučila ne plaćati članarinu Uniji. Dopuštajući nekontrolirano vanjsko zaduživanje i braneći samo tečaj nacionalne valute, mi već jesmo dio eurozone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa