Obavijesti

News

Komentari 189

Hrvatska traži novac, Srbija i novac i zabranu proslave Oluje

Hrvatska traži novac, Srbija i novac i zabranu proslave Oluje
3

U slučaju da Sud prihvati hrvatsku tužbu, Srbija bi Hrvatskoj bila dužna isplatiti ratnu odštetu. Srbija je od Suda zatražila da akciju "Oluja" proglasi genocidom

VIDEO

Međunarodni sud pravde u utorak će objaviti odluku o međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije . Pročitat će ju predsjednik Suda, Slovak Peter Tomka.

U slučaju da Sud prihvati hrvatsku tužbu, podignutu još 1999. godine, Srbija bi Hrvatskoj bila dužna isplatiti ratnu odštetu. S obzirom da Hrvatska nije navela koji iznos traži, o tome može odlučiti Međunarodni sud, a može pozvati i našu zemlju da sama podnese izračun štete.


Odšteta Srbima iz "Krajine"

Srbija je od Suda zatražila da akciju "Oluja" proglasi genocidom nad srpskim narodom te da se obljetnica te akcije prestane slaviti. Bude li presuda na strani Srbije, Hrvatska će morati isplatiti i novčanu odštetu izbjeglim Srbima. Dosadašnja medijska nagađanja govorila su da će Sud vjerojatno odbaciti obje tužbe.

"Srbija je ubijala, uništavala, protjerivala..."

Time će biti okončan proces koji se vodi već 16 godina, a pokrenuo ga je službeni Zagreb kada je protiv vlasti u Beogradu podigao tužbu za genocid. U tužbi se navodi da je Srbija odgovorna za etničko čišćenje Hrvata na području Knina, istočne i zapadne Slavonije te Dalmacije. Velik broj građana Hrvatske tada je prognan, ubijen, mučen ili nezakonito zatvoren, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

U protutužbi podignutoj 2010. godine pred istim sudom, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tijekom operacije "Oluja" s namjerom da potpuno ili djelomično unište Srbe iz bivše Krajine kao etničku grupu. Genocid je, navodi Srbija, počinjen ubojstvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih ozljeda pripadnicima srpske zajednice.

Pokretanje videa...

24sataTV 00:51
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"