Obavijesti

News

Komentari 50

'Hrvatska treba generale zbog vojnih i liderskih sposobnosti'

'Hrvatska treba generale zbog vojnih i liderskih sposobnosti'
1

Ne moramo se svi u svemu slagati, ali moramo raditi u duhu zajedništva i ostvarenja zajedničkih strateških ciljeva, rekla je predsjednica na domjenku

VIDEO

Hrvatski generalski zbor organizirao je u utorak domjenak u prigodi Božića i Nove godine, a predsjednica Republike i vrhovna zapovjednice Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović pritom je poručila generalima da ih Hrvatska treba "ne samo da se bore za očuvanje istine o Domovinskom ratu, već i sve vrline i vještine koje su stekli u zapovijedanju - od vojnih sposobnosti do liderskih vještina".

"Danas je vrijeme kada doista trebamo odlučnost, viziju i spremnost i snagu za provedbu te vizije, kad se Hrvatska i cijela EU susreću s mnogim izazovima, počevši od ugroza na nacionalnoj i međunarodnoj sigurnosti", poručila je predsjednica na domjenku na kojem su se okupili visoki državni i vojni dužnosnici, te osobe iz javnog i gospodarskog života.

Grabar-Kitarović: Veliki pomaci u sustavu obrane

Čestitala je Zboru na intenzivnom radu u prošloj godini i izrazila nadu u nastavak suradnje. "Ne moramo se svi u svemu slagati, ali moramo raditi u duhu zajedništva i ostvarenja zajedničkih strateških ciljeva. To dugujemo svim braniteljima koji su poginuli i dali život za svoju domovinu", kazala je Grabar-Kitarović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ustvrdila je da su se u protekle dvije godine dogodili veliki pomaci u sustavu obrane - donesena je nova Strategija nacionalne sigurnosti, koja je prilagođena novim uvjetima i činjenici da je Hrvatska postala članicom NATO-a.

"Izgrađujemo i nadograđujemo sustav domovinske sigurnosti, krenulo se u transfer tehnologije s istočne na zapadnu. Na žalost, ne možemo si priuštiti najmoderniju i najskuplju tehnologiju, već moramo voditi računa i o drugim potrebama u ovoj državi - socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih i svega ostalog, i ponašati se u skladu sa svojim mogućnostima, ali i strateškim interesima i ciljevima", naglasila je.

Veseli ju, kaže, što je puno napravljeno na unapređenju životnih uvjeta naših vojnika, dočasnika i časnica te je istaknula da postoje daljnji planovi za poboljšanje, od školovanja do mnogih drugih aktivnosti kojim će se "poboljšati radni i životni uvjeti ljudi kojeg svakog dana stavljaju svoj život na raspolaganje svojoj domovini i svima nama".

Miljavac: Osnovna zadaća Generalskog zbora očuvanje tekovina Domovinskog rata

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac ustvrdio je kako je prva i osnovna zadaća Generalskog zbora očuvanje tekovina Domovinskog rata. "Vidjeli smo da ima dosta pisanja i različitih kritika, ali čvrsto ostajemo na onome na čemu smo radili i što smo stvorili i pokušavamo to transferirati onima koji dolaze. Na tome ćemo ustrajati", kazao je Miljavac.

Osvrnuo se na kritike da se Zbor miješa previše u politiku i pojedinim dužnosnicima te nameće svoja stajališta. "Imamo pravo prokomentirati neke stvari. Naš legitimitet ide iz Domovinskog rata, dakle od prvih dana 90-te kada nitko nije pitao za legitimitet, gdje smo se uključili i žrtvovali sebe i svoje obitelji. Prema tome, imamo pravo reći, a na onima je koji odlučuju da odluče", kazao je Miljavac.

Vezano za spomenik generalu Ivanu Koradeu smatra da nisu pogriješili kada su ga podigli jer mu treba odati priznanje za ono što je napravio u Domovinskom ratu. "A ono što je poslije bilo - ratna povijest ostavila je traga na njega i to što se dogodilo sigurno nije radio u nekakvim normalnim okolnostima", dodao je.

Miljavac je podsjetio da rade s Ministarstvom branitelja i Agencijom za odgoj i obrazovanje veliki projekt edukacije profesora povijesti o Domovinskom ratu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina