News

Komentari 6

Hrvatska ulazi u SURE program: Jamstvo od 95,7 milijuna eura za očuvanje radnih mjesta

Hrvatska ulazi u SURE program: Jamstvo od 95,7 milijuna eura za očuvanje radnih mjesta

Vlada je u četvrtak ovlastila ministra financija Zdravka Marića za potpisivanje Sporazuma o dobrovoljnom jamstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije, odnosno ulazak u SURE program

Zbog pandemije korona virusa Europska komisija uspostavila je program SURE kojim se državama članica EU omogućava dodatna financijska pomoć za očuvanje radnih mjesta. Kako bi mogli koristiti tu privremenu potporu, Vlada je u četvrtak na sjednici ovlastila ministra financija Zdravka Marića za potpisivanje Sporazuma o dobrovoljnom jamstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije. Cilj uspostave navedenog instrumenta, istaknuo je Marić, omogućavanje je dodatne financijske pomoći pogođenim državama članicama u iznosu do 100 milijardi eura u obliku zajmova EU-a.

- Iznos jamstva za Republiku Hrvatsku je 95,7 milijuna eura. To je ono za što ćemo mi jamčiti, a minimalno koliko će Hrvatskoj biti raspoloživo je iznos četiri puta veći od toga. Ako se neke zemlje ne odluče za korištenje ovog instrumenta, sigurno da će Hrvatskoj biti dostupno i više. Mi smo u najkraćem mogućem roku proveli pisanim putem zakonodavnu proceduru na tehničkim razinama kako bismo omogućili da ovaj instrument bude što prije operativan - istaknuo je Marić.

Naime, za financiranje zajmova državama članicama, Europska komisija će se zadužiti na financijskim tržištima i potom ta sredstva pozajmljivati državama članicama pod povoljnim uvjetima. 

- Odnosno države članice će na taj način iskoristiti pogodnosti snažnog kreditnog rejtinga i niskih troškova zaduživanja EU-a - pojasnio je Marić dodavši da u cilju ispunjavanja uvjeta za uspostavu SURE instrumenta države članice moraju pružiti vjerodostojna, neopoziva jamstva proračunu EU-a.

Nakon što sve države članice pruže svoja jamstva ovaj instrument će biti dostupan i to u skladu s odnosnim udjelima u ukupnom bruto nacionalnom dohotku. Instrument će biti operativan, dodao je Marić, do 31. prosinca 2022. godine, a Europsko vijeće može i produžiti razdoblje dostupnosti za dodatnih šest mjeseci ako i dalje budu prisutni ozbiljni poremećaji u gospodarstvu zbog pandemije.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako su mjere za očuvanje radnih mjesta, koje je Vlada omogućila, polučile izrazito dobre rezultate te da je potporu za travanj koristilo 97.000 poslodavaca za više od 550 tisuća radnika. 

- Do sada je država za tu potporu izdvojila 3,8 milijardi kuna, a pribroje li se doprinosi to je 5,5 milijardi kuna - rekao je. 

Ministar rada Josip Aladrović dodao je kako bi se do kraja lipnja taj iznos mogao popeti i na 8,8 milijardi kuna.

- Zadnjih 14 dana imamo pad broja nezaposlenosti, a od početka svibnja imamo konstantan rast broja zaposlenih. Sa današnjim danom imamo otprilike 13 i pol tisuće više osiguranika nego na početku svibnja. I upravo ovi brojčani pokazatelji ukazuju da su mjere za očuvanje radnih mjesta polučile svoje rezultate i da su uvedene pravodobno - istaknuo je Aladrović dodavši kako je ovaj SURE instrument pozitivna poruka prema srednjoročnom i dugoročnom očuvanju radnih mjesta.

- Očekujemo da će ovaj program omogućiti da se u srednjem i dužem periodu zaštitimo u ekonomskom pogledu i da zaštitimo, kako poslodavce, tako i zaposlenike i da će se visina plaće zadržati u primjerenim okvirima - rekao je te istaknuo kako su produžili mjeru potpore i za lipanj za određene sektore koje smatraju najugroženijima.

Najčitaniji članci