News

Komentari 6

Hrvatska želi biti centar razvoja umjetne inteligencije u Europi

Hrvatska želi biti centar razvoja umjetne inteligencije u Europi

Vlada je na sjednici oformila radnu skupinu koja će definirati okvir suradnje s tvrtkom Infobip u svrhu ubrzanja digitalne transformacije u gospodarstvu, obrazovanju, znanosti, turizmu, javnoj upravi...

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju radne skupine za suradnju s tvrtkom Infobip d.o.o., radi stvaranja preduvjeta za razvoj umjetne inteligencije i pozicioniranje Hrvatske kao središta razvoja umjetne inteligencije u Europskoj uniji. 

Na čelu radne skupine je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, a članovi su ministar obrazovanja Radovan Fuchs, predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-PetešićBernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te Ivana Vukov, posebna savjetnica predsjednika Vlade, koja je i koordinator radne skupine. U rad skupine mogu se uključiti i vanjski suradnici iz redova istaknutih stručnjaka koji nisu članovi Radne skupine, ako za to postoji potreba radi davanja stručnih obrazloženja, prijedloga i mišljenja o pojedinim specifičnim pitanjima.

- Zadaće radne skupine su definirati okvir suradnje s tvrtkom Infobip d.o.o. na području umjetne inteligencije u svrhu ubrzanja digitalne transformacije u gospodarstvu, obrazovanju, znanosti, turizmu i javnoj upravi te stvaranja preduvjeta za pozicioniranje Hrvatske kao središta razvoja umjetne inteligencije u Europskoj uniji, usuglasiti hodogram aktivnosti, obrise projekta i okvir suradnje s tvrtkom Infobip d.o.o, izvijestiti Vladu o postignutim dogovorima i predložiti daljnje mjere - istaknuo je ministar Ćorić.

Suradnju je inicirao Infobip, a njome će se, stoji u obrazloženju odluke, promicat široka primjena naprednih tehnologija te ubrzati digitalna transformacija društva i gospodarstva.

- Umjetna inteligencija bit će u središtu aktivnosti kao i razvoj naprednih digitalnih vještina kroz stvaranje novih studijskih i srednjoškolskih kurikuluma. Potaknut će se razvoj sljedeće generacije digitalnih tehnologija, digitalizacija malih i srednjih poduzeća i javne uprave te unapređivanje digitalnih kapaciteta u obrazovnim sustavima - najavljuju iz Vlade ističući kako Infobip raspolaže modularnom softverskom platformom koja omogućuje stvaranje rješenja za primjenjenu u stvaranju pametnih gradova, pametne poljoprivrede, javnoj upravi, obrazovanju, zdravstvu, turizmu...

- Što može pridonijeti razvoju hrvatskih kompanija, startupova/inkubatora, rastu IT sektora u Hrvatskoj, digitalizaciji zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, turizma i drugih područja. Suradnja Vlade s Infobipom na području razvoja i primjene umjetne inteligencije, proširene stvarnosti ili strojnog učenja izvrstan je primjer zajedničkog djelovanja gospodarstva, koji svoju primjenu inovacija i visokih tehnologija mogu pronaći na području javne uprave, zdravstva, turizma, a ponajprije obrazovanja. Hrvatsko digitalno društvo treba biti sigurno, dostupno i uključivo i razvijati se u sinergiji s gospodarstvom, javnom upravom, znanošću, istraživanjem i obrazovanjem - ističe Vlada.

Najčitaniji članci