Obavijesti

News

Komentari 320

"Hrvatska zna gdje jest, gdje pripada i tko su joj prijatelji"

"Hrvatska zna gdje jest, gdje pripada i tko su joj prijatelji"
1

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u utorak će prvi put u svom mandatu posjetiti Njemačku. Nada se da će obnoviti i osnažiti suradnju dviju zemalja

VIDEO

U povodu svog prvog službenog posjeta Njemačkoj predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s novinarom Deutsche Wellea, Sinišom Bogdanićem kojem je kazala da želi obnoviti partnerstvo s tom zemljom i ojačati suradnju.

Želi obnoviti i osnažiti suradnju Njemačke i Hrvatske

- Želim na neki način i obnoviti međusobno povjerenje i vjerodostojnost Hrvatske. Kao nekome tko je radio na pretpristupnim pregovorima i uvjeravao EU da će Hrvatska biti konstruktivan partner - kazala je predsjednica koja je bila razočarana kada je nakon ulaska u Uniju došlo do razilaženja u slučaju europskog uhidbenog naloga i slučaja Perković. 

- To je bilo nepotrebno. Hrvatska mora dokazivati svoju vjerodostojnost držanjem do onoga što je potpisala. Bez obzira na to, naši su odnosi vrlo dobri i partnerski. Povezuju nas, ne samo brojna hrvatska iseljenička zajednica i brojni njemački turisti, već i suradnja u NATO savezu - rekla je i dodala da želimo proširivati i znanstvenu suradnju, osnažiti odnose u gospodarstvu, trgovinskoj razmjeni i ulaganjima, ali i na najvišoj političkoj razini. 

Njemačka je strateško tržište za naše izvoznike

- Njemačka nam je jedan od najvažnijih partnera u vanjskoj trgovini, ulaganjima, turizmu i suradnji između banaka kao i tehnologiji. To nam je strateško tržište za naše izvoznike. Za njih posebno želimo širiti mogućnosti. Hrvatska zna gdje jest, gdje pripada i tko su joj prijatelji -  istaknula je predsjednica. 

Potrebno je mijenjati poreznu politiku i birokraciju

Uzroke stanja hrvatskog gospodarstva Grabar Kitarović vidi u globalnoj ekonomskoj krizi, ali i u nesnalaženju Hrvatske. Predsjednica kaže kako su nam potrebne snažne promjene i pokretanje poduzetničke i investicijske klime. 

- Zato je neophodno uklanjanje barijera za investicije; kako strane i domaće. Trebamo povećati proizvodnju, reindustrijalizirati zemlju u skladu s ekološkim standardima koje imamo za održivi razvoj i otvarati nova radna mjesta - kaže Grabar Kitarović koja ne smatra da država treba otvarati radna mjesta 'možda samo određeni broj na određeno vrijeme, i zato treba poticati duh poduzetništva.'

- Za to je potrebno mijenjati i poreznu politiku kao i birokraciju koja mora postati servis građana. Investitori mi govore da je temeljni nedostatak naše gospodarske politike nepredvidljivost sustava. Cilj nam je da znaju što mogu očekivati, ne samo od danas do sutra, već kroz više godina - kazala je.

Moramo aktivno sudjelovati u kreiranju europske politike

Najavila je i da će i dalje žestok lobirati za projekt Pelješkog mosta kojeg smatra strateški važnim za Hrvatsku i EU. Unatoč euroskepticizmu koji vlada među građanima predsjednica ne primjećuje 'baš veliko nezadovoljstvo'. 

- Građanima nije dovoljno objašnjeno da moramo aktivno sudjelovati u kreiranju europske politike. Skepticizam je nastao i zbog činjenice da se preko noći nisu dogodile promjene. Ali ja ne primjećujem baš veliko nezadovoljstvo, kao ni želju da se odmaknemo od EU. Štoviše, očekivanja su i dalje usmjerena prema Bruxellesu u pravcu gospodarskog razvoja, ali i da se hrvatskoj pomogne u reformama, posebno u fiskalnoj i monetarnoj politici - rekla je.

Hrvatska ozbiljno shvaća prijetnju islamista

Nada se i da će problem nestalih u Domovinskom ratu riješiti u suradnji sa srbijanskim dužnosnicima i da problem neće doći do Bruxellesa. Osvrnula se i na moguću prijetnju radikalnih islamista u Gornjoj Maoči u BiH. Kazala je kako Hrvatska ozbiljno shvaća tu sigurnosnu prijetnju. 

- Ako ste gledali kartu takozvane Islamske države, mogli ste vidjeti da su Hrvatska, BiH, pa i Slovenija i Austrija na toj karti prikazane kao dio te 'države'. Međutim, imamo povjerenja u naše službe koje surađuju sa službama BiH i drugim službama na međunarodnoj razini. Mislim da će nas, nažalost, pitanje terorizma i radikalizma sve više okupirati u budućnosti i da ćemo morati pojačati suradnju među državama - rekla je.

Piloti imaju pravo zarađivati negdje drugdje

Predsjednica želi i popraviti stanje u vojsci. Zadovoljna je s Hrvatskim vojnicima u Afganistanu, a odlazak vojnih pilota ne želi dramatizirati. 

- Oni imaju pravo zarađivati negdje drugdje, ako misle da ovdje ne zarađuju dovoljno. Osim toga, to je na neki način pohvala njihovoj obučenosti. Neće otići odjednom i neće doći do neke 'rupe' - kaže predsjednica. 

Naše iseljeništvo je potencijal

Za kraj razgovora Grabar Kitarović rekla je kako ima velika očekivanja od dijaspore.

- Od svih iseljenika očekujem da iskustva i poznanstva koja su stekli ulože u Hrvatsku. Potrebno nam je novo znanje i iskustvo kako se stvari u nekim područjima ne bi više vrtjele u krug. Naše iseljeništvo je potencijal. Mogu se vratiti, ali i ne moraju. Mogu nam na različite načine pomoći kako bismo pokrenuli gospodarstvo, inovacije i razvoj tehnologije. Ta područja se najbrže razvijaju i porast BDP-a i osobnih dohodaka kroz njih je najveći. I naravno, ne treba zaboraviti demografsku obnovu - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 320
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa