Obavijesti

News

Komentari 1

Hrvatske službe obavile čak pet akcija spašavanja na moru

Hrvatske službe obavile čak pet akcija spašavanja na moru
1

Kod Umaga su spašavali Slovenca, češki par zbog bure nije mogao do obale, a dvoje Hrvata doživjelo je havariju dok su gliserom plovili iz Makarske prema Splitu

VIDEO

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru koordinirala je od četvrtka niz akcija na moru, izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. 

Prva je započela u četvrtak u 19.59 sati kad je MRCC Rijeka zaprimila poziv slovenskog državljanina o mogućem utapanju njegovog prijatelja kod Umaga. Središnjica je u koordinaciji s nadležnom Lučkom kapetanijom Pula i Pomorskom policijom pokrenula u potragu za nestalim Slovencem. Dvojica Slovenaca isplovila su manjim gumenjakom na pola nautičke milje od umaške obale, no plovilo nisu usidrili te se nošeno morskim strujama i vjetrom nastavilo udaljavati. Jedan Slovenac je uspio doplivati do gumenjaka, dok je drugi ostao u moru i kako ga prijatelj nije uočio dojavio je o njegovom nestanku. Ubrzo su muškarca nedaleko obale spasili lokalni ribari te ga neozlijeđenoga prevezli u Umag.

Sljedeća akcija uslijedila je također u četvrtak u 22.23 sati kad je Središnjica zaprimila poziv dvoje čeških državljana koji su bili u plovilu kod Stare Baške na Krku. Zbog udara bure i morskih struja nisu mogli upravljati plovilom. Pronašli su ih 4,2 nautičke milje južno od Plavnika.

U četvrtak u 22.13 sati djelatnici MRCC Rijeka zaprimili su poziv ženske osobe, članice posade, koja je dojavila da se ona, njezin prijatelj i njihov pas nalaze u plovilu na burnome moru u Bračkom kanalu na plovidbi u smjeru Splita, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Split i Pomorskom policijom pokrenula akciju spašavanja u području akvatorija Bračkoga kanala. Potraga je trajala do ranih jutarnjih sati te je u 6.31 sati pronađeno plovilo bez posade. U petak u 7.05 sati u MRCC Rijeka dojavljeno je o pronalasku neozlijeđenog člana posade koji je isplivao na obalu, dok je druga članica posade pronađena neozlijeđena sa kućnim ljubimcem u petak u 9.05 sati također na otoku Braču. Spašeni su hrvatski državljani J. M. (32) i B. M. (23) koji su u četvrtak navečer privatnim gliserom hrvatske zastave u vlasništvu J. M. isplovili iz Makarske prema Splitu kada su ostali bez brodskoga pogona plutati Bračkim kanalom po jakoj buri i velikim valovima.

Posljednja spasilačka akcija na moru započela je u četvrtak u 22.15 sati kada je MRCC Rijeka zaprimila informaciju o nasukanju jedrilice ''My Dream'', dužine 14 m austrijske zastave sa dva neozlijeđena člana posade, oboje austrijski državljani koji su se nasukali u uvali Martinšćica na Cresu. U petak u 3.20 sati uspješno su odsukani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca