Obavijesti

News

Komentari 0

Hrvatske tvrtke imaju priliku uključiti se u rješavanje problema nedostatka čipova

Hrvatske tvrtke imaju priliku uključiti se u rješavanje problema nedostatka čipova

Po ocjeni HGK, time i hrvatske tvrtke daju svoj doprinos u problemu nedostatka čipova i smanjenju ovisnosti o uvozu iz Azije, tj. ostvarenju Industrijske strategije EU

VIDEO

Hrvatske tvrtke do 8. srpnja mogu se javiti na poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za iskaz interesa za projekte mikroelektronike, što je prilika da se uključe u rješavanje problema nedostatka čipova i smanjenja ovisnosti o uvozu iz Azije, poručili su u petak iz HGK.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) i njezina Grupacija za mikroelektroniku i poluvodiče inicirali su, kako ističu iz HGK, uključivanju hrvatskih tvrtki u europski program IPCE (Važni projekti od zajedničkog europskog interesa), što je i ostvareno u koordinaciji sa Stalnim predstavništvom RH pri EU i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

Po ocjeni HGK, time i hrvatske tvrtke daju svoj doprinos u problemu nedostatka čipova i smanjenju ovisnosti o uvozu iz Azije, tj. ostvarenju Industrijske strategije EU.

Španjolci u industriju čipova žele uložiti 12,2 milijarde eura
Španjolci u industriju čipova žele uložiti 12,2 milijarde eura

Za poziv za iskaz interesa za projekte mikroelektronike, otvorenom do 8. srpnja, kažu da obuhvaća dizajn, razvoj i proizvodnju procesa, čipova, poluvodičkih podloga i srodnih tehnologija.

Podsjećaju i da danas rijetko koji uređaj ne uključuje čipove, pa se primjerice u prosječnom automobilu nalazi 50 do 150 čipova, a kako je njihova proizvodnja zaustavljena zatvaranjem pogona zbog pandemije, počelo ih je nedostajati.

Istodobno se, također zbog pandemije, u svijetu povećala potražnja za svim vrstama elektroničkih uređaja te su se zbog toga, ali i nakon ponovnog otvaranja pogona, mnoge industrije suočile s nestašicom čipova.

Moguća rješenja za to su razvoj mikroelektronike nove generacije, ali i povratak i jačanje proizvodnje u Europi, tzv. re-shoring, navode iz HGK.

"Prilika za hrvatske tvrtke u sklopu IPCEI-ja leži u novim tipovima dizajna i korištenju novih vrsta naprednih materijala. Radi se o značajnim sredstvima koji mogu pomoći da Europa ne kaska za Azijom i SAD-om u ovom segmentu", poručio je predsjednik Grupacije za mikroelektroniku i poluvodiče HGK Srđan Kovačević iz tvrtke Orqa, koja je nedavno sklopila sporazum o suradnji s osječkim FERIT-om i zagrebačkim FER-om za dizajn specijaliziranog čipa za bespilotne sustave.

Toyota zbog velikog nedostatka čipova reže proizvodnju vozila
Toyota zbog velikog nedostatka čipova reže proizvodnju vozila

Jedan od temelja za rješavanje problema u dobavnim lancima za čipove je i Chips Act, gdje je HGK kontaktna točka.

"Poduprli smo izradu virtualne platforme, gdje bi malim i srednjim tvrtkama bili dostupni softveri za projektiranje čipova te uspostavu centara kompetentnosti za povećanje broja dobro školovanih dizajnera. Tu smo se snažno zalagali da relevantna regulativa uključi i ostale ne-digitalne tehnologije i alternativne materijale, ne samo silicij", objasnila je poslovna tajnica Grupacije i samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šutina.

IZ HGK još dodaju da je Hrvatska 2020. bila među prvim potpisnicama Deklaracije o europskoj inicijativi za procesore i poluvodičke tehnologije kojom se poziva na ulaganje oko 145 milijardi eura u poticanje razvoja europskog sektora mikroelektronike i poluvodiča u iduće dvije do tri godine, što je i do 20 posto Europskog programa za oporavak i otpornost.

Samsung pregovara o podizanju cijena čipova do čak 20 posto...
Samsung pregovara o podizanju cijena čipova do čak 20 posto...

U tome se mehanizam IPCEI smatra jednim od ključnih instrumenata za jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva, a služi za rješavanje bitnih strukturnih problema na razini EU, odnosno cilj je uspostaviti nove lance vrijednosti i razviti nove proizvode koji nadilaze vrhunac trenutnog dosega tehnologije i nema ih na tržištu.

U jednoj rundi prijava za ovaj mehanizam, koji se odnosio na europske inovacije u baterijama, u ime Hrvatske sudjelovali su Rimac Automobili, a početkom ove godine proveden je i poziv u području tehnologija i sustava vodika, zaključuju iz HGK.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!