Obavijesti

News

Komentari 6

Hrvatski hotelijeri od Vlade traže snižavanje stope PDV-a

Hrvatski hotelijeri od Vlade traže snižavanje stope PDV-a
1

Snižavanje PDV-a na osam posto hotelijeri, za koje vrijedi stopa od 10 posto, traže i za agencije, restorane te za sve one koji su u škarama maksimalnih 23 posto

VIDEO

Poslušno su hrvatski hotelijeri, gotovo do samoga kraja mandata Vlade u kojoj sjedi ministar Bajs, koji ih je zadužio s više poteza u korist njihove industrije, prešućivali PDV. Na svome prošlotjednom kongresu napokon su i o tome opet glasno progovorili. Od Vlade zahtijevaju snižavanje stope PDV-a na osam posto.

I to ne traže samo za hotele, za koje sada vrijedi stopa od 10 posto, nego za sve u turizmu, koji su trenutačno u škarama najviše stope od 23 posto.

- Snižavanjem stope izravno se stvaraju uvjeti za nove investicije koje su nužne za razvoj hrvatskog turizma - poručio je čelni čovjek hotelijerske udruge Kristian Šustar. Hotelijerska odlučnost zasigurno je potaknuta skorim pristupom EU u kojoj sve konkurentne mediteranske zemlje imaju niži PDV. U Grčkoj i Portugalu, primjerice, ona iznosi 7 posto, u Francuskoj 5,5 posto, na Cipru i Malti 5 posto, Španjolskoj 8 posto... Hrvatski hotelijeri nisu podastrli računicu, koja državu najviše zanima, o tome što bi to značilo za hrvatski proračun. Ali priskočio im je kolega iz francuske udruge hotelijera Franck Trouet.

- U dvije godine, koliko za turizam i ugostiteljstvo imamo stopu od 5,5 posto, umjesto prijašnjih 19,6 posto, cijene su u hotelima i restoranima pale 2,5 posto, spašeno je oko 50 tisuća radnih mjesta, a u turizmu su zaposlene nove 52 tisuće ljudi. Francuski državni proračun smanjenjem stope za turizam izgubio je 2,5 milijarde eura, ali ukupno uprihodio 4,7 milijardi eura više – kaže Trouet.

Hrvatska Vlada, zbog usklađivanja s propisima Europske unije, odluku o visini PDV-a mora, inače, donijeti do kraja lipnja 2012. godine. Premijerka Jadranka Kosor i sama je, na svečanosti otvorenja kongresa hotelijera, napokon izgovorila ono što branša već dugo želi čuti: "Razmotrit ćemo i PDV". Prekasno? Kako god bilo, španjolski turizam, koji ima stopu od 8 posto, kako je rekao predstavnik tamošnje hotelijerske udruge Didac Garcia Carrete, priprema zahtjev za sniženje na 5 posto.

- Ako se stopa spusti na 8 posto, sve bi turističke usluge u nas trebale biti jeftinije za 5 do 6 posto - procjenjuje dr. Zdenko Cerović s Hotelijerskog fakulteta u Opatiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca