Obavijesti

News

Komentari 9

Hrvatski misionar spasio je na tisuće djece u Ruandi

Hrvatski misionar spasio je na tisuće djece u Ruandi
4

Fra Ivica Perić iz BiH u srcu Afrike gradi škole i već osam godina obrazuje siromašnu djecu. Misli otvoriti i besplatnu srednju školu do 2010. godine

VIDEO

Za župu Kivumu u središtu Ruande gotovo je jedini putokaz izblijedjela oznaka kraj ceste za franjevački centar “Otac Vjeko”.
A tamo na 60 četvornih kilometara živi više od 30.000 ljudi, od kojih je 75 posto mlađe od 25 godina. Velik dio njih završilo je ili se školuje u jednoj od tri osnovne škole koje je pokrenuo misionar iz BiH fra Ivica Perić. U Kivumu je došao prije osam godina. Naslijedio je tamo pokojnog fra Vjeku Ćurića, koji je u Ruandi tijekom genocida 1994. spasio tisuće ljudi. No njegov glavni cilj bio je pokrenuti redovito školovanje za što više Ruanđana. Smatrao je da ih jedino obrazovanje može izvući iz bijede.
- Međutim, za većinu je srednja škola daleki san. Godina stoji oko 200-300 eura, a radnik u nadnici, od čega živi većina mještana župe Kivumu, za cjelodnevni rad u polju dobije manje od eura - govori fra Ivica, koji je često pregladnjelu djecu privukao i naviknuo na školu - svakodnevnim ručkom.
- Njima ne treba milostinja, oni će sami sebi sve napraviti. Naše je da im omogućimo znanje i perspektivu - kaže fra Ivica. Do 2010. planira otvoriti besplatnu srednju školu, ali i mora svoje učitelje naučiti engleski, koji postaje službeni jezik u Ruandi.

FRA VJEKO ĆURIĆ, 'AFRIČKI SCHINDLER IZ RUANDE'
Hrvatski misionar fra Vjeko Ćurić čvrsto je vjerovao da narod Ruande od gladi i siromaštva može spasiti obrazovanje. U toj ga zemlji pamte ponajprije kao “afričkog Schindlera” jer je 1994. godine tijekom genocida pomogao tisućama ljudi. No njegova je vizija bila dugoročnija: pokrenuti što više osnovnih i srednjih škola. No početkom 1998. u Kigaliju su ga ubili još nepoznati ubojice, a njegov rad nastavio je fra Ivica Perić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1