Obavijesti

News

Komentari 0

Hrvatski odjeli u Srbiji brojniji ove godine za novih 75 učenika

Hrvatski odjeli u Srbiji  brojniji ove godine za novih 75 učenika
1

Hrvatski odjeli u vojvođanskim osnovnim i srednjim školama brojniji su od nove školske godine za 75 učenika, čime je očuvan broj od oko 500 polaznika redovite nastave na hrvatskom jeziku na godišnjoj razini

VIDEO

„U pet osnovnih škola imamo 27 prvašića, dok se za nastavu na hrvatskom jeziku u tri srednje škole opredijelilo 48 bivših osmaša“, izjavila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić, dodajući kako je počelo obrazovanje 19. generacije djece koja prate redovitu nastavu na materinskom jeziku hrvatske manjine u Srbiji.

„Riješeno je pitanje udžbenika za učenike osnovnih škola, jezične kompetencije nastavnog kadra se podižu, a otvaraju se i razredi s manjim brojem učenika. To ide u prilog zaključku da se mijenja stav srbijanskog ministarstva obrazovanja prema našoj nastavi, koji sada postaje afirmativan“, istaknula je ona.

U Subotici otvaraju jaslice za odgoj na hrvatskom

Po njenim riječima, ostaje otvoreno pitanje osnutka Hrvatskog školskog centra u Subotici, no poslije nedavnog razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem postoje nagovještaji kako će pregovori biti nastavljeni, te uklonjene zapreke za realizaciju najvećeg obrazovnog pothvata hrvatske manjine u Srbiji.

Dodala je kako se uskoro otvaraju jaslice pri jednom subotičkom vrtiću za odgoj na hrvatskom, a od prije dvije godine djeluje Lektorat za hrvatski jezik pri Sveučilištu u Novome Sadu.

Srpski mediji napali Hrvate u Vojvodini: Mi smo žrtve terora!
Srpski mediji napali Hrvate u Vojvodini: Mi smo žrtve terora!

U povodu početka nove školske godine vodstvo HNV-a priredilo je svečanost za prvašiće i njihove roditelje koje je tom prigodom darivalo knjigama i vaučerima za kupovinu školskog pribora.

Uz potporu 11 hrvatskih županija i Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, HNV je obiteljima djece koja se školuju na hrvatskom jeziku osigurao besplatan prijevoz do škole, te udžbenike.

Za proteklih 18 godina cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku pratilo je i završilo je oko 1500 učenika.

Ona se odvija u pet osnovnih i tri srednje škole u Subotici.

Izvan Subotice, u nekoliko vojvođanskih mjesta, još oko 500 djece svake godine prati izborni predmet „Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"