Obavijesti

News

Komentari 0

Hrvatski sabor dosad je vodilo sedam predsjednika u 6 saziva

Hrvatski sabor dosad je vodilo sedam predsjednika u 6 saziva
7

Predsjednik Sabora potpisuje zakone te druge akte koje donosi Sabor i brine se o odnosima Sabora i Vlade RH. Donosimo vam sve predsjednike Hrvatkog sabora

VIDEO

Predsjednik Sabora obično je iz redova parlamentarne većine te on predstavlja Sabor, saziva i predsjeda sjednicama Sabora i predlaže dnevni red sjednice. Osim toga, predsjednik Sabora potpisuje i zakone te druge akte koje donosi Sabor, brine se o odnosima Sabora i Vlade itd. Hrvatski sabor je do sada imao sedam predsjednika, od 1990. godine do 28. listopada ove godine. 

Tko je sve bio predsjednik Sabora

Žarko Domljan (HDZ) bio je predsjednik prvog saziva Sabora od 1990. do 1992. godine. Tijekom njegova mandata proglašen je "božićni Ustav", i to 22. prosinca 1990. godine. "Božićni Ustav" je potvrdio demokratske promjene koje su se odvijale nakon višestranačkih izbora u proljeće iste godine. Domljan je u drugom sazivu Sabora bio potpredsjednik Zastupničkog doma i predsjednik Odbora za vanjsku politiku.

Stjepan Mesić (HDZ) bio je predsjednik Hrvatskog sabora u drugom sazivu od 1992. do 1994. godine. Nakon izbora 1990. godine Mesić je bio prvi predsjednik Vlade, a bio je i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ do prosinca 1991. godine. 

Nedjeljko Mihanović (HDZ)  bio je također predsjednik Sabora tijekom drugog saziva, od 1994. do 1995. godine. Osim toga, bio je i ministar prosvjete i kulture 1992. godine. Mihanović je u prvom i drugom sazivu bio predsjednik saborskog Odbora za naobrazbu i znanost.

Vlatko Pavletić (HDZ) je predsjedao Saborom tijekom trećeg saziva. Predsjednik je bio od 1995. do 2000. godine, a nakon toga je do 2003. godine bio potpredsjednik Sabora. Nakon smrti Franje Tuđmana 1999. godine privremeno je, na temelju ustavnih odredbi, bio predsjednik države. Zastupnik u Saboru bio je od 1992. godine, a prije toga je bio ministar prosvjete, kulture, tehničke kulture i sporta. Pavletić je preminuo 19. rujna 2007. godine u 77. godini života.

Zlatko Tomčić (HSS) je bio predsjednik Sabora tijekom četvrtog saziva, od 2000. do 2003. godine. Za zastupnika u Zastupničkom domu Sabora je izabran 1995. godine. Bio je i ministar graditeljstva i zaštite okoliša. Prema ustavnim ovlastima je nakon izbora 2000. godine privremeno bio predsjednik.

Vladimir Šeks (HDZ) je predsjedao petim sazivom Sabora, od 2003. do 2007. godine. Nakon toga je bio zastupnik u Saboru i potpredsjednik Sabora. U hrvatskom političkom životu je Šeks još od 1990.-ih godina. Imao je šest mandata kao zastupnik u Saboru prije nego je došao na mjesto potpredsjednika.

Luka Bebić (HDZ) je izabran za predsjednika Sabora 11. siječnja 2008. godine, a na tom je mjestu bio sve do raspuštanja Sabora 28. prosinca 2011. godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk