Obavijesti

News

Komentari 29

Hrvatski suverenisti pokrenuli postupak isključenja Zekanovića

Hrvatski suverenisti pokrenuli postupak isključenja Zekanovića

Predsjedništvo Hrvatskih suverenista je protiv Hrvoja Zekanovića pokrenulo stegovni postupak isključenja iz stranke, rekao je u petak predsjednik HS-a Marijan Pavliček

VIDEO

Ustvrdio je da je Zekanović u medijskim izjavama narušio ugled HS-a i istupao mimo odluka Predsjedništva.

"Predsjedništvo Hrvatskih suverenista jednoglasnom odlukom pokrenulo je stegovni postupak isključenja iz stranke Hrvoja Zekanovića", izjavio je Pavliček na konferenciji za novinare.

Dodao je kako razlozi pokretanja tog stegovnog postupka nisu Zekanovićev osobni stav o cijepljenju protiv koronavirusa, već to što je on u zadnjih tjedan dana u brojnim medijskim izjavama 'uvelike narušio ugled Hrvatskih suverenista te istupao mimo odluka stranačkog Predsjedništva'.

"Neprihvatljivo je da Zekanović, kao dosadašnji supredsjednik stranke, u više navrata vrijeđa kolege ih ostalih stranaka, a ujedno i kolege iz vlastitog saborskog Kluba iz vlastite stranke. Sve one koji se nisu cijepili i koji nisu pozvali ljude na cijepljenje - da su antivakseri i da su ravnozemljaši", kazao je Pavliček.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Suverenisti izbacuju Zekanovića zbog izjava o cijepljenju: 'Bit ću nezavisan, ostajem na desnici'
Suverenisti izbacuju Zekanovića zbog izjava o cijepljenju: 'Bit ću nezavisan, ostajem na desnici'

Naveo je i da u stranačkom Predsjedništvu imaju visokoobrazovane ljude, u saborskom Klubu Hrvatskih suverenista su sve visokoobrazovani zastupnici i među njima su dva doktora znanosti.

Stoga, poručio je, neprihvatljivo im je da Zekanović te ljude naziva 'ravnozemljašima i antivakserima'.

Pavliček je ustvrdio i kako im je neprihvatljiva 'Zekanovićeva zamjena teza' da su za pandemijsku krizu i veliki broj smrtnosti odgovorni oporbeni političari.

Prema mišljenju predsjednika HS-a, 'glavnu odgovornost za vođenje pandemijske krize imaju vladajući', a njihova stranka može biti odgovorna za one jedinice lokalne samouprave u kojima obnaša vlast.

Također, tvrdi Pavliček, 'Zekanović se nije držao krilatice na kojoj su nastali Hrvatski suverenisti - zajedništvo nema alternative', već se u posljednjim medijskim nastupima 'uvelike izrugivao svim ostalim saborskim kolegama', što smatraju neprihvatljivim.

Najavio je i da će stranački Sud časti, sukladno Statutu, u idućih mjesec dana donijeti pravorijek o Zekanovićevu slučaju.

Pavliček, na novinarski upit, nije želio spekulirati koji su razlozi takvih medijskih Zekanovićevih istupanja, poručivši da to treba pitati Zekanovića.

"Nepojmljivo nam je da s jedne strane imamo njega s jedni stavom, a sve ostale članove Predsjedništva s drugim stavom te da se Zekanović nije držao odluka Predsjedništva, već otvoreno proziva sve one koji imaju drugačiji stav od njega", dodao je.

Pavliček tvrdi da je saborski zastupnik Zekanović "u svojim izlaganjima u Saboru i u medijskim nastupima toliko govorljivo promovirao cijepljenje što nije ministar zdravstva Vili Beroš radio u zadnjih godinu i pol dana".

Uz to, dodao je, "Zekanović se oglušio na odluke Predsjedništva, a morao je znati da kao supredsjednik Hrvatskih suverenista - bez obzira govori li svoj osobni stav ili ne, da se ta etiketa onda pripisuje i Hrvatskim suverenistima".

Pavliček smatra da je zbog svega toga napravljena šteta stranci i pokrenut stegovni postupak protiv Zekanovića.

Pojasnio je i kako, dok traje stegovni postupak protiv Zekanovića, miruju sva Zekanovićeva prava i obaveze kao člana stranke, ne može više nastupati u ime Hrvatskih suverenista niti ga se može oslovljavati supredsjednikom stranke.

Vezano za pandemiju i cijepljenje protiv covida-19, Pavliček tumači kako je stajalište Predsjedništva HS-a da "svatko ima pravo na izbor jer su", kaže, "ljudi inteligentna bića koja mogu procijeniti, sukladno njihovu zdravstvenom stanju, trebaju li se cijepiti ili ne".

Stoga, nisu oni ti koji trebaju pozivati ljude na cijepljenje, dodao je.

Na novinarski upit radi li se o 'političkoj trgovini Zekanovića s HDZ-om', Pavliček je odgovorio kako će vrijeme sve pokazati gdje će Zekanović završiti - hoće li ostati nezavisni zastupnik ili se pridružiti nekom drugom klubu. "To morate njega pitati", kazao je Pavliček.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a