Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Hrvatski vojnici u hrvatskim čizmama, dobit će čak i ljetne

Ministar obrane Božinović rekao je kako hrvatska čizma nije najbolja na svijetu, ali ne zostaje za drugima. Uz pustinjske i zimske naši vojnici imat će i ljetne čizme

Davor Višnjić/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
24 komentara

Nakon dvije godine testiranja u svim vremenskim uvjetima, 14.000 hrvatskih vojnika već u svibnju će dobiti nove čizme. MORH je sa Zajednicom ponuditelja (Borovo,Jelen, Inkop i Viko) potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 19,02 milijuna kuna. Tako će uz hrvatsku odoru, kacigu, naoružanje naši vojnici nositi i hrvatsku čizmu.

- Neću reći da je ona najbolja na svijetu, ali ne zaostaje za drugima. Sve je provedeno sukladno javnoj nabavi i posao su dobile hrvatske tvrtke. Par čizama je 580 kuna bez PDV-a, a novost je što će uz pustinjske i zimske naši vojnici imati i ljetne čizme. Čizme su testirane i u Afganistanu i Golanskoj visoravni, a prošli su test ulaska pijeska, hladnoće, vlage, te ponašanje na visokim i niskim temperaturama, te odljepljivanja. Osim toga, Tehnološki fakultet pomogao nam je da svaki segment čizme bude znanstveno i tehnološki ispitan - rekao je ministar obrane Davor Božinović. 

Dodao je da će do 20. svibnja u vojsku stići prvih 7000 parova, a do 30. svibnja još toliko, te naglasio da su uštedjeli 1.6 milijuna kuna. Ivan Rogan iz tvrtke Inkop koja predstavlja Zajednicu ponuditelja rekao je da je cijena 40 posto manja od cijene konkurencije te da će na ovom projektu raditi 1000 radnika.

- Po sličnom principu radit ćemo čizme i za MUP. Koža od koje izrađujemo čizme je iz Hrvatske, a potplati iz uvoza, a sustav kontrole određen je ugovorom - rekao je Rogan. Novi načelnik Glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić naglasio je da će s novim čizmama hrvatski vojnik biti vojnik za 21. stoljeće, te da će svake godine Zajednica ponuditelja dostavljati oko 7000 pari čizama. Pomama za hrvatskom čizmom već je počela, jer je 70.000 pari već prijavljeno na brojnim inozemnim natječajima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message