News

Komentari 22

Hrvatski znanstvenici pronašli su antibiotik protiv E. coli?

Hrvatski znanstvenici pronašli su antibiotik protiv E. coli?

Radi se o antibioticima koji ne postoje u prirodi, a cilj je da s jedne strane budu što manje toksični za ljudski organizam, a s druge što aktivniji u borbi s bakterijama

Splitski znanstvenik Davor Juretić (67) otkrio je antibiotik koji bi mogao ubiti patogenu bakteriju Escherichiju coli. Juretić već nekoliko godina radi na pronalasku adepantina, antibiotika nove klase koja ima izuzetno veliko antibakterijsko djelovanje i visok terapeutski indeks.

- Radi se o antibioticima koji ne postoje u prirodi, a cilj je da s jedne strane budu što manje toksični za ljudski organizam, a s druge što aktivniji u borbi s bakterijama - rekao nam je Juretić.

Juretić je s nekoliko suradnika na splitskom Prirodoslovnom matematičkom fakultetu prošle godine i otkrio takav , takozvani peptidni antibiotik. Radilo se ipak o računalnom modelu, a krajem prošle godine Juretićeva suradnica otišla je u Trst gdje su obavljena testiranja u staničnoj kulturi:

- Rezultati istraživanja u staničnoj kulturi su jako dobri, ali to ne znači da će to biti potvrđeno nakon eksperimenata nad životinjama i ljudima. Radi se o potencijalnom lijeku, koji je isproban samo na stanicama in vitro, a ne na životinjama i ljudima. Volio bih da ti eksperimenti što prije započnu jer mislim da bi rezultati zaista mogli biti vrlo dobri, zaključio je Juretić.

Najčitaniji članci