Obavijesti

News

Komentari 2

'Hrvatskoj ne prijeti nestašica plina ni naftnih derivata'

'Hrvatskoj ne prijeti nestašica plina ni naftnih derivata'

Vlada je, naime, sredinom rujna odlučila da Ina mora povećati proizvodnju prirodnog plina za deset posto

VIDEO

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u četvrtak da će hrvatske institucije i ustanove dobivati plin po povlaštenoj cijeni od 41 eura te da Hrvatskoj ne prijeti nestašica ni plina niti naftnih derivata.

"Za sve bolnice, škole, vrtiće i sve institucije osiguran je hrvatski plin po cijeni od 41 eura, a jučer je Vlada donijela odluku koja ide u tom smjeru", rekao je u izjavi novinarima Filipović, podsjetivši i da je Vlada svojevremeno naložila Ini da podigne proizvodnju plina za deset posto.

Hrvat osvojio milijun kuna, a listić mu nije bio dobitan: Igrao 'Drugu šansu' i osvojio novac
Hrvat osvojio milijun kuna, a listić mu nije bio dobitan: Igrao 'Drugu šansu' i osvojio novac

Vlada je, naime, sredinom rujna odlučila da Ina mora povećati proizvodnju prirodnog plina za deset posto.

Tada je odlučila i da Ina sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u, ali je jučer promijenila tu odluku s obzirom da Ina s nekim kupcima ima fiksne ugovore o prodaji plina.

Za sedam kupaca postoje fiksni ugovori koji se ne mogu jednostrano raskinuti, budući da bi raskid ugovora značio tužbu tih kupaca prema Ini, a onda bi Ina tužila državu, ponovio je Filipović svoje riječi s jučerašnje sjednice Vlade.

Na testu kreativnosti podbacila su dva para, a jedan je posebno nasmijao žiri s dizajnom tanjura
Na testu kreativnosti podbacila su dva para, a jedan je posebno nasmijao žiri s dizajnom tanjura

Čim ti ugovori budu gotovi Ina će biti u obvezi sav plin distribuirati prema HEP-u, rekao je ministar. Inače, na tih sedam kupaca odnosi se osam posto raspoloživih količina.

Filipović je i u današnjoj izjavi ponovio kako je jučerašnjoj odlukom Vlade o povoljnim cijenama plina obuhvaćeno i 120 tisuća građana, kao i da će distributeri kojima nedostaje plin isti moći kupovati od HEP-a. To će, istaknuo je, dovesti do toga da se nikome u Hrvatskoj ne poveća cijena plina do 31. ožujka iduće godine.

"Sve raspoložive količine trenutno idu prema HEP-u, a HEP će ih distribuirati prema građanima, rekao je.

Vladina odluka će, inače, danas biti objavljena (u Narodnim novinama), a u odluku da kupuju plin po prihvatljivoj cijeni ulaze i fakulteti.

Zagrepčanin na lutriji osvojio milijun kuna. Njegova reakcija je hit. Rekao samo dvije riječi
Zagrepčanin na lutriji osvojio milijun kuna. Njegova reakcija je hit. Rekao samo dvije riječi

Ministar gospodarstva je izvijestio i kako je jučer razgovarao s upravom Petrola, danas s upravom Ine, a sutra će primiti male distributere naftnih derivata.

S upravama Ine i Petrola razgovarao je o trenutnoj situaciji vezanoj uz cijene benzina i dizela. Predstavnici naftne industrije, kako je rekao, svjesni su da su cijene jako visoke, a razgovarali su i o perspektivama kako dalje.

Naglasio je, isto tako, da nikome iz naftne industrije nije drago što Hrvatska ograničava cijene naftnih derivata, no i da država to čini kako bi pomogla našim građanima i našem gospodarstvu.

"Činjenica je da je OPEC odlučio smanjiti proizvodnju sirove nafte što je, u posljednje vrijeme, rezultiralo visokim cijenama i benzina i dizela i neizvjesna je situacija ispred nas", rekao je Filipović, dodavši i da treba vidjeti do koje razine predstavnici naftne industrije nešto mogu izdržati.

Plan za borbu protiv katastrofa do 2030.: Hrvatska kupuje pet helikoptera i još dva aviona
Plan za borbu protiv katastrofa do 2030.:  Hrvatska kupuje  pet helikoptera i još dva aviona

Naglasio je i kako je sigurnost opskrbe naftnim derivatima u Hrvatskoj neupitna.

Vezano uz cijenu plina za ugostitelje i sl. rekao je da se čeka europsko rješenje te da postoje razni prijedlozi. Nada se da će to ići u dobrom smjeru, a veseli ga i što je u zadnjih nekoliko dana cijena plina na svjetskim burzama pala.

Po njemu, glavni problem pri formiranju cijene plina su špekulanti.

Upitan što će biti s reotkupom dionica Ine, Filipović je novinarima poručio kako će "o svemu biti informirani pravovremeno".

Osvrćući se na upite novinara i na sastanke s predstavnicima MOL-a oko afere u Ini i promjene načina upravljanja, ponovio je kako je jasno da se taj model mora mijenjati.

"Da je išta ovo valjalo, nikada se ovako nešto ne bi dogodilo. Jasno je da se stvari moraju mijenjati, i to na bolje. Ina i MOL su pretrpjeli veliku reputacijsku štetu. Prema tome, s pozicije Vlade učinit ćemo sve da se ovakve stvari više nikada ne dogode i da se unaprijedi sustav korporativnog upravljanja", rekao je.

Na pitanje zašto riječka rafinerija upravo sada ide u remont, odgovorio je kako je važno da se taj remont odradi, jer ta rafinerija koristi vakumsko plinsko ulje koje se uglavnom nabavlja iz Rusije. Istaknuo je i da se to ulje može koristiti samo do kraja iduće godine.

"Ako ne dođe do remonta rafinerije, upast ćemo u probleme da rafinerija uopće radi jer se neće moći nabaviti to vakumsko plinsko ulje", rekao je.

Država prodaje aute na aukciji: Među njima Jaguar za 200 eura
Država prodaje aute na aukciji: Među njima Jaguar za 200 eura

Rafinerija će, inače, ponovno početi s radom u travnju iduće godine, a sigurnost opskrbe, tvrdi Filipović, nije upitna.

Vezano uz iskaz bivšeg člana Uprave Ine Davora Mayera na Antikorupcijskom vijeću, odnosno na njegove optužbe da je bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić utjecao da se potpiše memorandum kako bi se prestalo blokirati Hrvatsku na putu ulaska u Schengen i OECD, Filipović je rekao da kada ste član uprave onda u tom trenutku treba iskazati nezadovoljstvo, a ne deset godina nakon toga.

"Kad ste u nekoj poziciji, neovisno u upravi ili nadzornom odboru, uvijek možete glasati protiv, reći nešto nije dobro", rekao je Filipović, dodavši da ne treba nakon deset godina dolaziti s nekom naknadnom pameću.

Naveo je i da ne zna zašto su tada svi šutjeli, upitavši i je li to zbog plaće koju su imali ili nečega drugog.

"To Antikorupcijsko povjerenstvo je u potpunosti kontaminirano svjedočenjem Uskokovog optuženika", zaključio je ministar Filipović.

Naime, Antikorupcijsko vijeće je početkom listopada javno saslušalo bivšeg šefa Janafa i Uskokovog optuženika Dragan Kovačevića.

đ

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa