Obavijesti

News

Komentari 265

Hrvatskoj profesorici zabranili da predaje srpskom razredu

Hrvatskoj profesorici zabranili da predaje srpskom razredu
3

Sara Belec je počela predavati djeci koja pohađaju nastavu po srpskom programu kao zamjena za kolegicu koja je preminula. No onda je došla prosvjetna inspektorica u školu

VIDEO

Vukovarska srednja Strukovna škola jedna je od nekoliko škola u tom gradu koje imaju nastavu organiziranu i na hrvatskom jeziku i na srpskom. Iako se radi o jednoj školi, organizacija posla unutar nje u svakom je smislu podijeljena na nacionalnoj osnovi. Djeci srpske nacionalnosti nastavu predaju srpski nastavnici koji im govore na ekavici i pišu na ćirilici. Oni ne uče hrvatski jezik niti hrvatsku povijest. Hrvatskoj djeci, pak, predaju nastavnici Hrvati.

Jak srpski lobi u toj školi, iza kojega stoji stranka SDSS, striktno vodi računa da se ta pravila u školi poštivaju. Ukoliko bilo što odstupa od 'pravila', slijede anonimne dojave inspekciji prosvjete. Jedna takva dogodila se proteklog tjedna kada se na 'meti' našla mlada profesorica ekonomske grupe predmeta u toj školi Sara Belec (27).

Ona je u školu prvo došla raditi kao zamjena, potom je dobila ugovor na neodređeno, ali na pola radnog vremena jer ima samo sedam nastavnih sati tjedno. Predavala je u nastavi na hrvatskom jeziku.

"U travnju je preminula kolegica koja je predavala politiku i gospodarstvo u nastavi na srpskom jeziku. Kako nije bilo kolega iz srpskog dijela nastave koji su imali pola satnice, ravnatelj je meni ponudio da radim zamjenu. Obzirom da mi nije problem raditi s djecom po srpskom programu jer sam rođena Vukovarka i znam ekavicu i ćirilicu, prihvatila sam posao i tri tjedna vodila nastavu djeci bez ikakvih prigovora s bilo čije strane. No, onda je odjednom došla prosvjetna inspektorica u školu i tražila moje papire i papire od škole te zaključila da je škola postupila nezakonito što je mene angažirala za tu zamjenu. Zabranila mi je dalje rad po srpskom programu", priča Sara.

Bila je iznenađena odlukom prosvjetne inspektorice iz Osijeka Sofije Glavaš jer je u školi inače praksa da kolege iz hrvatskog programa zamjenjuju one koji rade u srpskom programu. Tako i sada nekoliko profesora Hrvata vodi nastavu u srpskim razredima.

"Smatram to diskriminacijom jer i sam ravnatelj po zakonu mora ponuditi popunjavanje satnice profesorima koji rade na pola radnog vremena", kaže Sara koja je uložila prigovor na odluku inspektorice, a isto je učinila i škola.

Iako je dojava anonimna, vjeruje se kako ju je pokrenuo bivši nastavnik koji je dobio otkaz upravo iz tog nastavnog predmeta, a čiji je član obitelji visoko pozicioniran u stranci SDSS, koja u navedenoj školi ima dosta svojih članova, donatora i financijera.

"Nikada nisam imala problema sa srpskim kolegama u školi. Prema meni su uvijek bili pristojni. Ne sviđa mi se što politika stoji iza nekih poteza u školi. I sama djeca su zbog toga ogorčena. Oni ne žele da ih se dijeli. Oni se uostalom svakodnevno druže s djecom koja pohađaju nastavu po hrvatskom programu. Općenito, to je užasno pogrešna podjela", kaže Sara Belec.

No, nije ona jedina koja je imala 'problem' izazvan politički. Prošle je godine jedna profesorica za mobing tužila svog srpskog kolegu, čije je nastavne sate dobila kao zamjena, a koji je koristio svaku priliku da ju šikanira. Već po uigranom modelu, aktivirane su anonimne dojave, u školi je bilo nekoliko inspekcija i nadzora, prozvanom nastavniku izrečeno je nekoliko opomena no on  je ostao raditi, a njegova kolegica Hrvatica je dobila otkaz nakon što joj je istekao ugovor na određeno radno vrijeme.

O svim problemima u školi ravnatelj Vladimir Matić ne može govoriti jer se za sve čekaju odluke Ministarstva u kojemu, pak, stalno vlada zid šutnje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 265
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"