Obavijesti

News

Komentari 11

'Hrvatsku smo dosad tri puta zvali da primijeni arbitražu'

'Hrvatsku smo dosad tri puta zvali da primijeni arbitražu'
1

Hrvatska s druge strane, kako se navodi, nudi bilateralne pregovore o granici kojima bi se stvari vratile na početak, ali i 'nastavlja s incidentima na moru', kažu Slovenci

VIDEO

Slovenija je u zadnjih godinu dana tri puta pozvala Hrvatsku na implementaciju arbitražne odluke o granici i osnivanje zajedničkog demarkacijskog povjerenstva, na što nije dobila odgovora, pa niti na nedavni poziv koji je uputila nova vlada, objavio je u petak ured za komunikacije slovenske vlade.

U rezimeu događaja do kojih je došlo nakon što je 29. prosinca 2017. Slovenija najavila da će arbitražno rješenje implementirati jednostrano, na sektorima granice na kojima je to moguće, navodi se da Hrvatska u godinu i pol dana nakon što je arbitražni sud objavio svoju odluku  još uvijek ne priznaje to rješenje koje bi za obje strane moralo biti obvezujuće, dok Slovenija inzistira na primjeni arbitraže kao konačnom rješenju.

- Slovenija s implementacijom presude nastavlja, u onom njenom dijelu u kojemu je to moguće učiniti bez hrvatske suradnje. Slovenija Hrvatsku i dalje ustrajno poziva na dijalog o provedbi presude. Nedavno ju je ponovo pozvala na osnivanje potrebnih zajedničkih organa, a posebno demarkacijskog povjerenstva, za pripremu i provedbu označavanja granice u prirodi, a po potrebi i za malo prilagođavanje granične linije na onim odsjecima gdje granična crta teče neživotno - navodi se u priopćenju ureda za komunikacije slovenske vlade, kako ga je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Hrvatska s druge strane, kako se navodi, nudi bilateralne pregovore o granici kojima bi se stvari vratile na početak, ali i "nastavlja s incidentima na moru, tako da hrvatske ribare štiti policijskim brodovima".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Time se pak "ignorira arbitražom određena granica" i to "sve do crte sredine u Piranskom zaljevu, gdje Hrvatska vidi granicu na moru", navodi se.

Zato je Slovenija te "incidente" koji se događaju "samo na moru, ali ne na kopnenom dijelu granice" prijavila Europskoj komisiji i tužila Hrvatsku na sudu EU-a budući da Hrvatska takvim postupcima "onemogućava" provedbu zajedničkih politika EU-a, stoji u priopćenju.

Unatoč svemu tome, dodaje se, Slovenija se i dalje  nada "da će i na hrvatskoj strani prevladati  odgovornost i da će sazreti shvaćanje kako arbitražnu presudu treba implementirati". Što se tiče Slovenije,  ona će i dalje  inzistirati na svom stajalištu  o obvezujućoj primjeni arbitraže jer je ono "pravilno" i da zato treba ostati na sadašnjim pozicijama, pojašnjava se u priopćenju ureda slovenske vlade.

Hrvatski sabor je 2015. jednoglasno odlučio o izlasku iz arbitražnog postupka, nakon što su objavljene snimke tajnih telefonskih razgovora dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik i slovenskog suca Jerneja Sekoleca, kojima su dogovarali strategiju utjecaja na arbitražu i suce. Stajalište Hrvatske od tada je kako je Slovenija na taj način nepovratno kompromitirala arbitražni postupak pa tako i rješenje koje su kasnije donijeli arbitri, te da treba pristupiti pregovorima o rješenju graničnog prijepora kao bilateralnog pitanja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.