Obavijesti

News

Komentari 1

HSLS apelira na Tomaševića: 'Najavljeno poskupljenje vode neka bude pet umjesto 15 posto'

HSLS apelira na Tomaševića: 'Najavljeno poskupljenje vode neka bude pet umjesto 15 posto'

Predsjednik Savjeta HSLS-a za zaštitu okoliša i održivost prirode Mirko Budiša ocijenio je da je stanje s otpadom alarmantno jer ne nude rješenja postojećih problema

VIDEO

Zagrebački HSLS poručio je u srijedu da građani ne trebaju plaćati neracionalno poslovanje Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) i uputio apel gradskoj vlasti da najavljeno poskupljenje vode, umjesto 15 posto, bude maksimalno pet posto.

"Svjesni smo da se desetljećima izuzetno malo ulagalo u vodoopskrbnu infrastrukturu Zagreba i da su potrebne investicije u mrežu, ali smatramo kako nije pošteno da građani plaćaju dugogodišnje neracionalno poslovanje ViO kroz povećanje cijene vode", istaknuo je na konferenciji za novinare gradski zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić.

HSLS pozdravlja najavljenih 300 milijuna eura ulaganja u infrastrukturu u sljedećih pet godina posredstvom EU-ovih fondova, međutim, učešće od 30 posto koje treba osigurati Grad Zagreb trebalo bi osigurati putem kratkoročnog kredita.

Uzimajući u obzir da ViO mora biti financijski samoodrživ i ne smije biti u minusu, HSLS apelira da poskupljenje bude maksimalno pet posto, koliko je potrebno da se pokrije trenutni operativni gubitak poslovanja, umjesto 15 posto koliko je najavio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednik Savjeta HSLS-a za zaštitu okoliša i održivost prirode Mirko Budiša ocijenio je da je stanje s otpadom alarmantno jer ne nude rješenja postojećih problema pa zbrinjavanje ovisi o privatnim obrađivačima, pri čemu se kazne za loše gospodarenje otpadom čine neizbježnima.

"Projektima koji se najavljuju, a to su centri za ponovnu upotrebu, neće se riješiti ni pet posto problema", rekao je Budiša.

Zagreb treba hitno samostalno ili na temelju modela javno-privatnog partnerstva izgraditi centar u kojem će biti postrojenje za reciklažu i oporabu sa suvremenom energanom na otpad. Isključivo tako se može jamčiti zatvaranje odlagališta otpada Jakuševec i postizanje cilja od najviše 10 posto odloženog otpada do 2035. godine, kaže Budiša.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a