Obavijesti

Promo sadržaj

HT predstavio rješenja za pametne gradove u Barceloni

HT predstavio rješenja za pametne gradove  u Barceloni
1

Hrvatski Telekom predstavio rješenja za pametne gradove na najprestižnijem svjetskom kongresu Smart City Expo u Barceloni

VIDEO

Na najprestižnijem svjetskom kongresu na temu ICT rješenja za budućnost gradova Smart City Expo koji se održava u Barceloni, Hrvatski Telekom je zajedno s partnerima predstavio tri rješenja za pametne gradove, koja bi svoju primjenu nakon Hrvatske mogla naći na brojnim europskim i svjetskim lokacijama.

U Barceloni se okupilo više od 14 tisuća posjetitelja, 590 izlagača i 400 govornika, a Hrvatski Telekom je suradnji s Deutsche Telekomom izložio rješenja koja je implementirao u gradovima diljem Hrvatske. Jedna od usluga je pametni sustav elektronske evidencije odvoza komunalnog otpada, razvijen u suradnji s tvrtkom EcoMobile, koji se primjenjuje u Koprivnici. Sustav obuhvaća kontejnere s ugrađenim čipovima koji u realnom vremenu javljaju da je spremnik pun, nakon čega sustav samostalno planira i predviđa najbolji raspored odvoza. Rješenje optimizira poslovanje pružatelju usluga, ali i omogućava naplatu usluge prema volumenu i broju sakupljanja ili masi otpada, što je dobro za same građane.

Najviše interesa izazvalo je rješenje iz područja e-mobilnosti, pogona automobila na električnu energiju, jer je riječ o području usluga za koje se procjenjuje da će 2020. godine samo na tržištu EU vrijediti pet milijardi EUR, a očekuje se i deseterostruki rast u količini infrastrukture i korištenja usluge. Usluga omogućava razvoj cjelovite digitalne platforme za povezivanje niza ICT usluga i rješenja, poput pametnog parkinga i povezanih vozila, a predstavljeno rješenje Hrvatskog Telekoma u Barceloni predstavlja najnapredniji cjelovit ekosustav infrastrukture usluga i punjenja po principu „ključ u ruke“. S najvećim brojem električnih punionica u Hrvatskoj, kao dio užeg tima unutar DT grupe HT radi i na razvoju pan-europske mreže punionica, što će biti jedan od stupova daljnjeg razvoja digitalne ekonomije i pametnih gradova.

Među predstavljenim rješenjima nalazi se i usluga za mjerenje okolišnih čimbenika, odnosno kvalitete zraka koja je još u ožujku primijenjena u Dubrovniku u prvoj pametnoj ulici u Hrvatskoj. Rješenje se temelji na Smart Sense Platformi, a u stvarnom vremenu mjeri temperaturu, tlak i pet onečišćujućih plinova, a podatci se prikupljaju u cloud aplikaciji.

Digitalna ekonomija i ICT rješenja iz IoT područja predstavljaju najbrže rastući segment ekonomije, koji u prosjeku raste čak sedam puta brže od ostalih područja. HT zajedno sa svojim strateškim i lokalnim partnerima, trenutačno jedini u Hrvatskoj nudi sveobuhvatna rješenja za pametne gradove, od razine temeljne infrastrukture do konkretnih aplikacija. Pametno upravljanje komunalnim otpadom, pametni parking, rješenja za blagajne i za prodaju karata samo su dio širokog spektra ICT rješenja razvijenih s partnerima, koja ostvaruju uštede lokalnim proračunima i tvrtkama u sredinama diljem Hrvatske. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini