Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

HTZ i 365 Gourmet opet doveli slavne chefove u Hrvatsku

Osječki Muzej okusa i zagrebački Westin ugostili kuhare ovjenčane Michelinovim zvjezdicama

Foto: Tomislav Huha

Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom u ovoj je godini organizirala četiri radionice u sklopu projekta ˝Hrvatska 365 Gourmet˝. Cilj navedenih radionica je osigurati sudionicima vrhunski edukativni sadržaj te informacije o svjetskim trendovima u području gastronomije i enologije, uključujući i marketinške trendove. Prva radionica održana je u Splitu, 6. lipnja, druga 14. lipnja u Opatiji, treća 9. studenog u osječkome Muzeju Okusa, a posljednja 10. studenog u Zagrebu u hotelu Westin.
Chef Lionel Levy iz Marseillea pričao nam je o očuvanju i identitetu tradicionalne kuhinje te kako suvremenim tehnikama osvježiti jelovnik. Njegova poruka je bila: „Branite recepte predaka!“.

Istaknuo je da je francuska kuhinja, iako ima golemu tradiciju, svojedobno bila pod jakim utjecajem stranih kuhinja, posebice španjolske, ali su se uspjeli otrgnuti tim utjecajima i vratiti se korijenima. Chef Lionel Levy je dan prije  predavanja u Osijeku bio na večeri gdje je kušao perkelt od ribe. To ga je nagnalo da ovaj tradicionalni panonski specijalitet malo modificira te je tjesteninu s prženom slaninom izmiksao s vrhnjem u blenderu i time dao ribljem perkeltu novu dimenziju.

Foto: Dalibor Bauernfrajnd

Chef Filipo Saporito istaknuo je kako trebamo biti otvorenog uma pa  trebamo tražiti inspiraciju u lokalnim namirnicama i prikazati svoj karakter kroz hranu. Istaknuo je da Toskana kao turistička regija ima i kulturu i povijest, ali da je dobra hrana ipak glavni motiv turističkih dolazaka. Filippo je pohvalio hrvatske namirnice, povrće, meso (svinjetinu), tartufe i lokalna vina. Najviše se, pak, oduševio - maslinovim uljima. “Znao sam da je ovdje sličan mentalitet kao u Italiji, ali iznenadila me nevjerojatno pozitivna atmosfera. Njegujte lokalne namirnice i okuse te puno učite - tada će svi dolaziti jesti kod vas!“, rekao je simpatični Talijan.

Chef slastičar Yoan Dessarzin zastupnik je strpljenja i strasti prema poslu.Vjeruje kako je potrebno vremena da bi se prikupilo znanje i iskustvo za kvalitetan nastavak rada i stvaranja novih slastica. U nastavku se pridružio i Gabriel Vasquez, gastro-marketinški konzultant istaknuvši da trebamo prenijeti realan trenutak naše svakodnevice u restoranu. Upozorio je na marketinšku snagu društvenih mreža te kako možemo emociju prikazati kroz priču koja prikazuje našu viziju i vrijednosti koje zastupamo.

Foto: Dalibor Bauernfrajnd

Mira Šemić je spomenula da se velik dio naših autohtonih vinskih sorti poput graševine i frankovke mogu mjeriti sa svjetski poznatim sortama vinima. Diplomirala je na WSET-u (Wine and Spirit Educational Trust), jednom od najpoznatijih međunarodnih vinskih programa sa sjedištem u Londonu. „O vinima stalno treba učiti, ali u njima treba i uživati. Vino se nikad ne pije radi žeđi nego radi zadovoljstva“, rečenica je koju voli često ponavljati.

Gospodin Sandi Paris, hrvatski sommelierski profesionalac, rekao je da trebamo obratiti pozornost na namirnicu, na  prilog i na umak. Vino kao prehrambeni proizvod bitna je stavka koja daje visoki značaj sljubljivanju hrane i vina. Sandi Paris profesionalno se bavi vinima već 22 godine te je čak četiri puta je bio pobjednik prvenstava sommeliera Hrvatske. Član je Upravnog odbora Hrvatskoga sommelierskoga kluba te jedan od ocjenjivača vina i sommeliera na raznim natjecanjima.

Foto: Hrvatska turistička zajednica

Tema: Promo sadržaj

Možda vas zanima i ovo:
Message