Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
37 komentara

HUP: Stvara se atmosfera da je nepoželjno raditi za privatnike

HUP ističe kako Vlada i sindikati stvaraju atmosferu da je nepoželjno raditi kod privatnika. Istovremeno, naglašavaju da nas jedino privatne investicije mogu spasiti

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
37 komentara

Stvara se atmosfera da je nepoželjno raditi s privatnim tvrtkama i kod privatnih poslodavaca, dok se s druge strane naglašava kako jedino privatne investicije državu mogu izvući iz krize, stoji u priopćenju kojim se danas oglasila Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

- HUP mora reagirati na populističke teze koje se šalju u medije posljednjih dana na temu izdvajanja uslužnih djelatnosti. U postupku izdvajanja uslužnih djelatnosti, koje su dio nužnih reformi države, privatne tvrtke okupljene u HUP-u su više puta javno izrazile spremnost na očuvanje radnih mjesta svih zaposlenih i njihovih radnih prava te pružanje više kvalitete usluge uz niži trošak poslovanja, stoji u priopćenju te se dodaje:

- U neosnovnim djelatnostima država zapošljava 26.500 ljudi, a ukupan trošak obavljanja tih djelatnosti iznosi 3,4 milijarde kuna na teret proračuna, odnosno, građana. Privatni poslodavci nude bolje upravljanje tim poslovima, zadržavajući pritom sve zaposlene i oslobađajući ta sredstva državi za podizanje kvalitete ustanova, poput bolnica, škola, vrtića, domova zdravlja, ureda javne uprave itd. Prigodno se zaboravlja činjenica da je pružanje tih usluga u državnom i javnom sektoru prisutno u Hrvatskoj već 20 godina i ne postoji tijelo državne ili javne uprave koje nema izdvojen dio servisa, a što je ujedno i svjetska uobičajena praksa. U trenucima kada nam je javni dug prevelik i u proceduri smo prekomjernog deficita, a milijun građana Hrvatske radi za preostalih 3 milijuna, čudimo se sindikatima i opoziciji koji se kroz populističke izjave poigravaju s ljudskim emocijama, izazivajući strah od gubitka posla.

- U procesima izdvajanja uslužnih djelatnosti planira se investirati oko 100 milijuna kuna godišnje. Tako će se ponovno odgovornost za daljnji gospodarski pad svaliti na 'privatnike' koje se etiketira u svakoj predizbornoj kampanji; bilo sindikalnoj ili političkoj. 'Trebamo više radnih mjesta, više poslova i investicija' očito je tek puka fraza jer se ne pokazuje spremnost stvoriti preduvjete i nužne reforme da frazu pretvorimo u realnost - zaključuje HUP.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message