News

Komentari 0

HUT: Ključno je maksimiziranje turističkog rezultata u 2020.

HUT: Ključno je maksimiziranje turističkog rezultata u 2020.

Povjerenstvo će aktivnosti koordinirati sa civilnim stožerom Istarske županije, kao i predlagati mjere Vladi za potporu turističkom sektoru u svim segmentima i rješavanju problema

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravila je u utorak osnivanje Povjerenstva za turizam Istarske županije, smatrajući da je za maksimiziranje turističkog rezultata ove godine u Istri i Hrvatskoj ključno na svim razinama osigurati kvalitetno praćenje i razumijevanje situacije te pripremu i brzu reakciju za dolazak turista.

- Važno je uključivanje turističkih stručnjaka u komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa stožerom civilne zaštite Istarske županije kako bi javni i privatni sektor mogli koordinirano donositi odluke. Povjerenstvo će i predlagati dodatne mjere potpore turizmu na razini lokalne samouprave, ali i nacionalnoj razini te će prijedlozima doprinijeti i aktivnostima istarske Turističke zajednice na tržištima - kaže za Hinu u povodu osnivanja tog povjerenstva direktor HUT-a Veljko Ostojić.

Rijetki otkazi rezervacija za glavnu i posezonu

On je ujedno, uz još nekoliko turističkih stručnjaka iz Istre, član tog Povjerenstva ispred hotelijera i kampova, a na pitanje postoje li neke konkretnije najave o dolasku stranih i domaćih turista u Istru već sada, Ostojić za Hinu kaže da to ovisi o situaciji s epidemijom.

- Tu ne možemo prejudicirati. Ono što znamo jest da su sada rijetki otkazi rezervacija za glavnu ljetnu sezonu i posezonu, a da bilježimo povećano zanimanje onih koji su rezervirali svoje odmore za način ulaska u zemlju i datumima otvaranja objekata - iznosi Ostojić.

Naglašava i da su svi u turizmu spremni za maksimalno kvalitetnu uslugu čim se stvore formalni i tržišni preduvjeti za otvaranje objekata i dolazak turista.

Povjerenstvo za bolju koordinaciju javnog i privatnog u turizmu

Povjerenstvo za turizam Istarske županije osnovano je krajem prošlog tjedna kao stručno i savjetodavno tijelo župana s mandatom do kraja ove godine i zadatkom da aktivno prati i analizira epidemiološku situaciju na području Istre, cijele Hrvatske i glavnih emitivnih tržišta te njezine utjecaje na turističku sezonu na području Istre.

Aktivnosti će koordinirati sa civilnim stožerom Istarske županije, kao i predlagati mjere Vladi za potporu turističkom sektoru u svim segmentima i rješavanju problema, a istarskim gradovima i općinama za potporu poduzetnicima s ciljem održavanja djelatnosti i zadržavanja radnih mjesta.

Predviđeno je da Povjerenstvo koordinira javni i privatni sektor u poduzimanju mjera i aktivnosti s ciljem maksimalnih rezultata u spašavanju turističke sezone, kao i da osmišljava promotivne i marketinške aktivnosti, projekte prema tržištima i drugo.

Predsjednik Povjerenstva je župan Fabrizio Radin, a uz Ostojića članovi su i još dva bivša minstra turizma iz Istre Darko Lorencin i Anton Kliman, te gradonačelnik Pule i predstavnik svih jedinica lokalne samouprave u Istarskoj županiji Boris Miletić, predsjednici Udruženja putničkih agencija i Udruženja marina pri HGK Boris Žgomba i Sean Lisjak, predstavnik malih obiteljskih hotela i privatnog smještaja Marijan Ritossa, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, bivši župani Istre i aktualni te bivši zastupnici u Europskom parlamentu Valter Flego i Ivan Jakovčić, te pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković.

Najčitaniji članci