Obavijesti

News

Komentari 72

Hvala svima što ste podržali obitelji koje traže najmilije...

Hvala svima što ste podržali obitelji koje traže najmilije...
8

Mi se nadamo da ćemo doći do istine o sudbini naših najmilijih, nadamo se i molimo institucije RH da poduzmu sve što je moguće, rekla je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja

VIDEO

Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1922 ljudi. Ovo su njihove priče...

- Međunarodni dan nestalih u Hrvatskoj nije samo jedan od stotine raznih međunarodnih dana, nego je dan koji nas bolno podsjeća na brojne naše nestale branitelje i civile za kojima još tragamo. Stoga, ovo nije tek prigodni skup nego skup koji ima zadaću podsjetiti da u Hrvatskoj imamo veliki neriješen životni, humanitarni i politički problem. I skup koji ima za zadaću potaknuti na još veću odgovornost sve koji su nadležni za njegovo rješavanje - rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, te apelirala na savjest onih koji imaju informacije o nestalima da ih otkriju kako bi pomogli obiteljima nestalih.

Rog, Kovačić, Pjaca i Strinić na fejsu podržali akciju 'Nestali'
Rog, Kovačić, Pjaca i Strinić na fejsu podržali akciju 'Nestali'

"To je vaša ljudska i moralna obaveza" naglasila je predsjednica u Karlovcu gdje se u četvrtak kod glazbenog paviljona u Šetalištu dr. Franje Tuđmana održalo svečano obilježavanje Međunarodnog dana nestalih kojeg organiziraju zajednice udruga nestalih branitelja i civila, a kojem je predsjednica visoki pokrovitelj uz pokroviteljstvo Ministarstvo branitelja, te potporu Grada Karlovca i Županije, Crvenog Križa, ICRC-a, Nacionalnog svetišta Sv Josipa, a medijski ga pokriva 24 sata koji posljednjih dvije godine u serijalu "Nestali" intenzivno objavljuje tužne i potresne priče obitelji o nestanku svojih najmilijih za kojim tragaju posljednjih 27 godina, a će raditi i dalje. Prije svečanosti predstavnici saveza udruga zatočenih i nestalih,  te članovi obitelji nestalih, kao i ostali uzvanici položili su vijence na spomenik poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih branitelja nakon čega su prisustvovali misi u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa.

Svi odaju počast Nestalima: Sportaši, glumci, političari...
Svi odaju počast Nestalima: Sportaši, glumci, političari...

- Mi se nadamo da ćemo doći do istine o sudbini naših najmilijih, nadamo se i molimo institucije RH da poduzmu sve što je moguće, a tu prije svega mislimo na jasan, potpuno jasan čvrst stav prema Republici Srbiji u kojoj je rješenje zbog kojeg smo mi danas ovdje.- rekla je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, te apelirala na one koji znaju gdje su grobnice da skinu taj teret sa svojih leđa i daju informacije, a Vučiću poručuju da ukoliko želi ostvariti svoje ciljeve neka otvori arhive i da informacije o nestalima.

- 27 godina čekamo da nađemo svoje nestale koji su iz istog razloga bili ubijani, bacani u jame i dana danas tamo leže, apeliram na institucije da se država počne brinuti i za ove obitelji. Ministre želim vjerovati u ono što smo se dogovorili, 27 godine je previše. - rekla je Julijana Rosandić, predsjednica zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, dodajući da želi vjerovati da će pronaći nestale i doći do kraja ove agonije.

Međunarodni dan nestalih: I mi ćemo im se pokloniti siluetama
Međunarodni dan nestalih: I mi ćemo im se pokloniti siluetama

- Usprkos svim uloženim naporima, učinkovitoj međuresornoj suradnji, sustavnom i cjelovitom pristupu prema najvišim međunarodnim standardima u ovom trenutku još uvijek  tragamo za 1508 nestalih osoba, kao i za 414 posmrtnih ostataka poginulih osoba što sveukupno čini 1922 nerasvijetljene sudbine - rekao je ministar branitelja Tomislav Medved, te pozvao i apelirao na savjest svih koji imaju saznanja  o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama da ih podijele s Ministarstvom branitelja. 

Ministar Medved je naglasio da je Ministarstvo branitelja, odnosno Uprava za zatočene i nestale u posljednje dvije godine potpisalo sa BiH bilateralni sporazum o suradnji na području nestalih osoba, kao i sa Crnom Gorom, te da je sada iznimno važan njihov prijedlog Srbiji o potpisivanju sporazuma u cilju pune suradnje i doprinosa sa informacijama o sudbini nestalih osoba u Republici Hrvatskoj.

- Posjedujemo nove alate, nove poluge i sposobnosti, konstantno usavršavamo i naše osoblje, izvrsno surađujmo i sa ministarstvom obrane, dakle stvorili smo sve preduvjete, ono što izostaje i to moram konstatirati, izostaje puna suradnja Srbije sa informacijama o mjestima gdje su pokopane osobe koje su nestale za vrijeme Domovinskog rata. I danas ih pozivam i svakodnevno, nudimo našu suradnju koja je temeljena na bilateralnim odnosima, RH ima nadležnost na teritoriju svoje države za sve državljane koji su stradali za vrijeme Domovinskog rata, tražimo od Srbije koja ima zapisnike i koja ima podatke gdje su premješteni u konačnici ili im je primarno ili sekundarno grobište kako bismo mogli provesti cijeli odgovarajući postupak ekshumacije i identifikacije. - rekao je ministar Medved, te odgovorio na pitanje novinara da nakon posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj nema pomaka, ali da očekuju njihov konkretan doprinos s podacima lokaliteta gdje su nestale osobe.

- Oni imaju te podatke, oni maju te zapisnike i pozivamo ih i očekujemo od njih konkretne pokazatelje bez demagoških ili drugih pristupa, vrlo konkretno, precizno, gdje su lokaciju gdje se nalaze nestale osobe - rekao je Medved, odgovarajući na pitanje novinara hoće li ti podaci Srbiji biti prepreka za uvjete ulaska u EU, Medved je rekao da je jedan od osnovnih uvjeta koji RH prilikom otvaranja poglavlja 23 je puna suradnja na području pronalaska nestalih osoba.

- Radi se o velikom broju nestalih i nažalost to ne možemo riješiti u velikoj mjeri sve dok Srbija ne da svoj puni doprinos. - zaključuje Medved, a o razlozima ne želim kalkulirati.       

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba sva web i print izdanja 24sata posvetili smo nestalima u Domovinskom ratu. Silueta je službeni simbol nestalih Međunarodnog crvenog križa i njihovim objavljivanjem odlučili smo se pokloniti obiteljima koje još tragaju. Siluetama želimo podići svijest o njima. Jer kada čovjek nestane, kada je iščupan iz svojih obitelji, izgubljeno je više od jednog života. Zahvaljujemo i svim osobama iz javnog života, sportašima, glumcima, političarima i drugima koji su na društvenim mrežama na jedan dan svoje profilne fotografije zamijenili siluetama.

      

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...