Obavijesti

News

Komentari 228

HVIDRA na Markovu trgu radi manjih penzija: Ugroženi smo

HVIDRA na Markovu trgu radi manjih penzija: Ugroženi smo
6

Nekoliko stotina prosvjednika na Markov trg stiglo je s transparentima, a očekuje se dolazak njih 1500. Ispred Sabora je osiguranje. Prosvjed je organizirala HVIDRA

VIDEO

Prosvjedu na zagrebačkom Markovom trgu odazvalo se nekoliko stotina branitelja, koji su se usprotivili desetpostotnom smanjenju povlaštenih mirovina većih od 5.000 kuna. Naime, Vlada je od proračunskih škara izuzela tek mirovine ratnih vojnih invalida, invalida sa stopostotnim oštećenjima, mirovina djece smrtno stradalih branitelja, zaposlenika u istarskim ugljenokopima i mirovina radnika izloženih azbestu. 

Mirno prosvjedovali pola sata

Polusatni prosvjed branitelja prošao je relativno mirno, ali uz jake mjere osiguranja. Okupljeni su transparentima pokazali što misle o najavljenoj mjeri vladajućih koja ovim rezom planira uštedjeti oko 300 milijuna kuna. 'Dosta omalovažavanja hrvatskih branitelja', 'Povlašteni???? Objasnite nam', 'Jednu saborsku za tri invalidske', 'Oderite nam i kožu s leđa i sašijte opanke', 'Ministre Matiću, sramiš li nas se, Zoki, jesmo li i mi šovinisti', samo su neke od poruka na transparentima. Predsjednik HVIDRA-e i HDZ-ov zastupnik Josip Đakić poručio je vlasti da branitelji ne odobravaju daljnje kresanje njihovih prava.

'Ovo je posljednji put da ste digli ruku na hrvatske branitelje'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sebi uzmite plaće koje niste zaslužili u ove dvije godine jer se Hrvatsku doveli do kolapsa i gospodarski osiromašili. Sramite se zbog svog nerada i neodgovornosti i neznanja. Idite od kuda ste i došli jer za Hrvatsku nikada niste živjeli, radili i borili se. Ostavite nas da živimo u miru. Ovo je posljednji put da ste digli ruku na hrvatske branitelje - žestio se Đakić u megafon, a okupljeni su izrečeno dočekali s pljeskom.

Ako bude potrebno blokirat će prometnice

Upozorio je da će se smanjenje mirovina odnositi na 160.000 branitelja, od kojih je 57.000 hrvatskih ratnih vojnih invalida te pozvao branitelje da se tome energično suprotstave.

- Energično se suprotstavimo ponovnoj penalizaciji i diskriminaciji branitelja te invalida Domovinskog rata. Nismo predmet ničijeg neznanja i nemarnosti, nismo predmet krpanja državnog proračuna. Ako ne znaju neka odu. Nisu učinili ništa dobro za Hrvatsku. Je li ovo osveta za neke druge stvari? - vikao je Đakić.

Ustvrdio se da su branitelji već osmi put na tapeti Vlade i da to više ne mogu i neće tolerirati. Pozvao je Vladu da povuče zakon iz procedure, a ukoliko to ne učini najavio je građanski neposluh diljem zemlje, a bude li potrebno i blokadu prometnica. Okupljene je podržao i umirovljeni general Marinko Krešić koji je branitelje pozvao na zajedništvo.

'Prestanite ponižavati branitelje'

- Vlasti su vječito problem branitelji koji su časno branili svoju domovinu. Vlast ne vlada Hrvatskom dobro i koja ne da dostojanstvo hrvatskom čovjeku i branitelju. Spriječimo sramotu koja je pred nama. Prestanite ponižavati branitelje i neka prestanu biti na tapeti onih koji nisu voljeli hrvatsku državu - kazao je i zaradio pljesak.

Okupljenima se obratio i bivši zapovjednik Specijalne policije Željko Sačić, predsjednik Udruge gardijskih brigada Ilija Vučemilović i predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm. Na kraju skupa okupljeni su predvođeni Đakićem zapjevali 'Zovi samo zovi, a pojedinci povikali 'Živio Mirko Norac!' i 'Za dom spremni'.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 228
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21