News

Komentari 40

Ohrabrujući podaci: U Hrvatskoj je cijepljen svaki treći odrasli

Ohrabrujući podaci: U Hrvatskoj je  cijepljen svaki treći odrasli

Prema podacima s platforme eCijepih, na dan 20. svibanj u Hrvatskoj je cijepljena svaka treća osoba. HZJZ navodi da je to velik pomak u odnosu na početak svibnja kad je bio cijepljen svaki peti građanin.

Na dan 19. svibnja utrošeno je 43.890 doza cjepiva čime je broj osoba cijepljen najmanje jednom dozom dosegao 1.109.161, dok je 341.008 osoba cijepljeno s dvije doze.

Time je 27 posto ukupnog stanovništva odnosno 33 posto odraslog stanovništva cijepljeno najmanje jednom dozom, izvjestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nadalje, navode da sukladno navedenim podacima s platforme eCijepih, na dan 20. svibanj u Republici Hrvatskoj je cijepljena svaka treća osoba, što predstavlja velik pomak i napredak u odnosu na početak svibnja kad smo izvijestili kako je s prvim danom u svibnju cijepljen svaki peti građanin Hrvatske.

 - Ovo su ohrabrujući podaci koji nam daju razloga za optimizam u ispunjavanju cilja da do kraja lipnja cijepimo više od polovine punoljetnih građana Republike Hrvatske. Cijepljenje ide prema Planu, epidemiološka situacija je bolja nego prethodnih tjedana i to su sigurno dobre vijesti, pogotovo u kontekstu predstojeće turističke sezone. -  izjavila je zamjenica ravnatelja HZJZ prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (31,0 posto ukupnog stanovništva, odnosno 37,6 posto odraslog stanovništva), a cijepljenje drugom dozom u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji (12,0 posto ukupnog, odnosno 14,4 posto odraslog stanovništva).

Najčitaniji članci