Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
52 komentara

HZZ iz evidencije briše one koji osnuju tvrtku " za 10 kuna"

Oni koji osnuju tvrtku po modelu jednostavnog trgovačkog društva više se ne smatraju nezaposlenima i prestaje im isplata novčane naknade ako su na nju imali pravo

Ružica Matić
Foto: Ružica Matić

Svi oni koji osnuju tvrtku po modelu jednostavnog trgovačkog društva 'za 10 kuna' brišu se iz evidencije nezaposlenih HZZ-a. Pravilo Zavoda za zapošljavanje je da se nezaposleni koji osnuju trgovačko društvo u kojem imaju više od 25 posto udjela više ne smatraju nezaposlenima. 

- U tom trenutku prestaje isplata novčane naknade ako je osoba na nju imala prava, objasnili su za Poslovni dnevnik u HZZ-u. Nezaposlenom se na vlastiti zahtjev može na njegov zahtjev isplatiti naknada u jednokratnom iznosu, i to radi zapošljavanja u trgovačkom društvu u kojem ima najviše 25 posto vlasničkog udjela. 

Dugotrajno nezaposleni, koji su u evidenciji duže od šest mjeseci, pri osnivanju tvrtke mogu koristiti potporu za samozapošljavanje. 

- Prema sada važećim mjerama za obrtnike je godišnji iznos potpore 18.614,40 kuna, a za trgovačka društva godišnja potpora je 24.198,72 kuna, poručili su iz Zavoda. 

HZZ planira oformiti timove za samozapošljavanje, a trebali bi se povezati i svi sudionici na lokalnom tržištu rada. Prije svega surađivati bi trebali s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom. Planira se i uspostava praćenja, savjetovanja i pružanja stručne pomoći tijekom prve godine rada. 
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message