Obavijesti

News

Komentari 22

I dalje je tajna tko se to sve koristi državnim zemljištem

I dalje je tajna tko se to sve koristi državnim zemljištem
1

Još krajem 2013. zastupnik Petar Baranović tražio je podatke od Ministarstva poljoprivrede tko su sve korisnici poljoprivrednog državnog zemljišta u Đakovštini

VIDEO

Iako je još krajem 2013. tražio podatke od Ministarstva poljoprivrede tko su sve korisnici poljoprivrednog državnog zemljišta na području Đakovštine, zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka zastupnik Petar Baranović (Reformisti) odgovor nije dobio. 

Popis je tražio zbog pritužbi poljoprivrednika s tog područja da se poljoprivredno zemljište koje je država dala na korištenje pojedinim poljoprivrednim proizvođačima ne koristi za poljoprivrednu proizvodnju već da se na osnovu njega samo ubiru poticaji. 

Podsjetio je da je amandmanom tražio da se u Zakon o poljoprivrednom zemljištu svi podaci vezani za gospodarenje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države javno objave, ali on je odbijen uz obrazloženje da je po tom pitanju sve transparentno. 

- Postavljam pitanje ministru Tihomiru Jakovini što se to zakonski promijenilo. Hoće li se i sljedeći put kad netko od saborskih zastupnika zatraži podatke zbog navoda u sporan način korištenja zemljišta pozvati na Zakon o zaštiti osobnih podataka. Inzistirao sam na ovome upravo zbog situacije u koju je poljoprivreda dovedena nečinjenjem, inertnošću i neradom - rekao je Baranović na tiskovnoj konferenciji u Saboru. 

Podsjetio je da je i Hrvatska poljoprivredna komora upozorila ministra i Vladu da obrate pažnju na proizvođače koji se izravno javljaju za dodjelu zemljišta, a u međuvremenu su zemljište koje im je bilo na raspolaganju prebacili na sestrinske tvrtke kako bi prema kriterijima ministarstva došli u povoljniji položaj pri dodjeli državnog zemljišta u odnosu na one koji su korektno i vjerodostojno iskazali svoje stvarno poslovno stanje. 

- Kad je već ministar doveo poljoprivredu u takvu situaciju da bez javnog natječaja mora dodjeljivati zemljište stočarima neka se bar pobrinu da se to napravi ispravno, vjerodostojno i neka se pobrinu da podaci o tome budu dostupni javnosti. Radi se o državnim resursima, a dojam je da intenzivno rasvjetljavanje ovog procesa nije po volji ministru - ustvrdio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u