News

Komentari 18

I manjinci žestoko u kampanji: 'Lekaj Prljaskaj je ignorirala interese bošnjačkog naroda...'

I manjinci žestoko u kampanji: 'Lekaj Prljaskaj je ignorirala interese bošnjačkog naroda...'

Pripadnici nacionalnih manjina na izborima za Sabor biraju osam zastupnika, tri bira srpska, po jednog mađarska i talijanska, jednog zajedničkog češka i slovačka, a po jednog pripadnici ostalih pet manjina

Armin Hodžić, nezavisni kandidat Bošnjaka za Hrvatski sabor, predao je u utorak Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) svoju kandidaturu za zastupnika pet nacionalnih manjina, te poručio da bošnjačka manjina nije zadovoljna dosadašnjim zastupanjem Ermine Lekaj Prljaskaj.

- Kandidat sam grupe birača bošnjačke nacionalne manjine, optimisti smo jer smo u kratkom roku prikupili ogroman broj potpisa i jer smo protekle četiri godine radili za boljitak bošnjačke manjine u Hrvatskoj - izjavio je Hodžić, koji se na ovim parlamentarnim izborima kandidira za zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine.

- Bošnjačka manjina nije zadovoljna kako nas je u Hrvatskom saboru predstavljala dosadašnja zastupnica Lekaj Prljaskaj. Smatramo da ona u dva protekla mandata nije, neću reći ništa, ali nije dovoljno napravila da bi mogla dobiti ponovno povjerenje birača, ne samo bošnjačke, nego i ostalih manjina koje zastupa. Zbog toga, treba nam nova snaga u Saboru - istaknuo je Hodžić te nadodao da na izbore mora izaći što više birača. 

- Na izborima za Hrvatski sabor, 5. srpnja neću se osvrtati na druge, nego želim probuditi interes bošnjačke manjine za izbore kako bi njeni pripadnici u što većem broju izašli na izbore i zaokružili kandidata za kojeg drže da će na najbolji mogući način predstavljati interes Bošnjaka i ostalih nacionalnih manjina u Hrvatskoj - pojasnio je svoju kampanju Hodžić te naglasio kako među Bošnjacima još uvijek ima problema s izjašnjavanjem pa ne mogu svi iskoristiti pravo glasa. 

- Pozivam sve birače Bošnjake da provjere da se u Registru birača Republike Hrvatske vode kao birači bošnjačke manjine, a ne kao „Muslimani“ jer tada ne mogu glasati u ovoj izbornoj jedinici. Naime Ustavni zakon o nacionalnim manjinama Republike Hrvatske 2003. godine Bošnjacima je odredio status punopravne nacionalne manjine i ne priznaje termin “Musliman” te stoga svi koji su se izjasnili “Muslimanima” ne mogu ostvariti prava propisana ovim Ustavnim zakonom - rekao je Hodžić te nastavio:

- Provjeru mogu lako izvršiti putem sustava e-građanin, uvidom u Registar birača ili u uredima Državne uprave u mjestu stanovanja. Promjena tog podatka vrši se na temelju izjave birača pred nadležnim tijelom do 24. lipnja ove godine ako želite glasati na ovim izborima za kandidate bošnjačke manjine - zaključio je Hodžić.

Prije njegove jutros je DIP zaprimio kandidaturu Saveza Roma u Hrvatskoj „Kali sara“, koji za zastupnika 12 nacionalnih manjina ponovno predlaže Veljka Kajtazija. Na to mjesto računa i Franjo Horvat, kandidat Udruge Roma korak po korak iz Koprivnice, koji je kandidaturu najavio za subotu, 13. lipnja.

Dan prije, za još jedan mandat zastupnika mađarske manjine Roberta Jankovicsa kandidirat će Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.

Pripadnici nacionalnih manjina na parlamentarnim izborima za Sabor 5. srpnja 2020. biraju osam zastupnika, tri bira srpska, po jednog mađarska i talijanska, jednog zajedničkog češka i slovačka, a po jednog zastupnika pripadnici pet (albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske i makedonske) odnosno 12 manjina. Zastupnike manjina mogu kandidirati političke stranke, manjinske udruge i birači.

Najčitaniji članci